Voinea: Investitiile publice s-au triplat in ultimii trei ani

Joi, 12 Decembrie 2013, ora 17:01
1186 citiri
Voinea: Investitiile publice s-au triplat in ultimii trei ani

Investitiile publice s-au triplat in ultimii trei ani, raportate la deficitul bugetar, a declarat joi ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, referindu-se la unele mesaje din spatiul public conform carora autoritatile au taiat din investitiile publice pentru a tine sub control deficitul bugetar.

"Pe masura ce deficitul bugetar scadea de la 9% din PIB la sub 3%, investitiile publice ca procent in PIB ramaneau relativ constante, in jur de 6% din PIB. Consolidarea fiscala (reducerea deficitului bugetar - n.a.) masiva, agresiva, facuta in ultimii 4 ani si care continua si in 2014 nu s-a facut prin taierea investitiilor publice si nici nu va continua sa se faca din aceasta sursa", a spus Voinea.

Una din regulile "de aur" ale finantelor publice spune ca deficitul bugetar trebuie sa fie folosit pentru investitii.

Potrivit datelor prezentate de Liviu Voinea, in 2014 investitiile publice vor fi 3 ori mai mari decat deficitul bugetar. In 2013, deficitul bugetar va fi de 2,6% din PIB, iar investitiile publice se situeaza la 6% din PIB.

Ministrul delegat pentru buget a aratat ca in 2011 contributia fondurilor europene pentru investitii publice era de 1,9% din PIB si a crescut la 2,2% in 2012, 2,6% in 2013 si este prognozata la 3,1% in 2014, ceea ce inseamna ca autoritatile au prevazut in bugetul anului viitor banii pentru cofinantari si prefinantari.

Voinea a afirmat ca politica bugetara a ajutat absorbtia fondurilor europene prin asigurarea sumelor necesare cofinantarii si cheltuielilor neeligibile - peste 16 miliarde lei in 2013, peste 20 de miliarde lei in 2014, preluarea pe buget a corectiilor financiare, prefinantarea prin imprumuturi de Trezorerie, pe 3 luni, a sumelor in contul UE - peste 9 miliarde lei in 2013.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
FMI face o previziune negativă pentru România. Creșterea economică, revizuită în scădere
FMI face o previziune negativă pentru România. Creșterea economică, revizuită în scădere
Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit în scădere estimările privind creşterea economiei româneşti în acest an, de la 3,8% cât estima în octombrie, până la 2,8%, arată cel mai...
#investi ii publice, #deficit bugetar romania, #ministru buget liviu voinea , #stiri Liviu Voinea