Mirajul Marii Britanii se risipeste: Cautarile de joburi in UK au scazut cu 5%

Luni, 29 Mai 2017, ora 11:37
6425 citiri
Mirajul Marii Britanii se risipeste: Cautarile de joburi in UK au scazut cu 5%
Foto: certusrecruitment.com

Regatul Unit incepe sa-si piarda atractia pentru cetatenii din Uniunea Europeana, iar asta se vede foarte clar in cifre: tot mai putini straini isi cauta de munca in Marea Britanie, anunta site-ul de recrutari Indeed.

In doar un an, procentul cautarilor pentru o slujba in Regat a scazut de la 37,2% la 33,8 procente in randul internautilor straini, cu un impact mai mare in randul cetatenilor UE, unde inregistreaza o scadere de 18%, comparative cu prima jumatate a anului trecut. relateaza The Telegraph.

Fenomenul ar putea sa se accentueze, in contextul in care lira sterlina isi va continua traseul descendent in raport cu alte valute de referinta, iar inflatia va continua sa creasca.

Mai mult, angajatii din companiile britanice isi cauta punti de salvare catre alte tari din regiune care vor ramane in UE. Numarul cautarilor pentru o slujba in Irlanda a crescut cu 11%, Franta si Germania oferind si ele alte optiuni pentru cei care fie nu vor sa vina in Regatul Unit, fie cauta o cale de a pleca de acolo.

"Este un declin accentuat si prelungit in interesul manifestat pentru o slujba in UK, mult mai evident decat socurile de moment cauzate de referendumul de anul trecut. Pe masura ce Brexit se transforma in realitate, impactul asupra pietei muncii din Marea Britanie se va accentua", arata Mariono Mamertino, analist in cadrul Indeed.

In ciuda retoricii folosite in campania pro-Brexit, nivelul somajului din Regat este de 4,6%, cel mai scazut nivel din ultimele 4 decenii, dar noul fenomen al exodului declansat de Brexit ar putea lasa in urma un deficit al fortei de munca.

"Aceasta dependenta de talentele venite din UE ar putea deveni o vulnerabilitate, daca Marea Britanie va recurge la intreruperea fluxului in libera circulatie a persoanelor.

O astfel de bariera, ca si riscul unei descresteri economice i-ar putea face pe muncitorii din UE sa caute slujbe in alte tari", a mai pus analistul Indeed.

#somaj UK, #locuri munca marea britanie, #economie marea britanie, #piata muncii UK, #brexit , #Angajari in strainatate