Angajatorii din Romania sunt cei mai activi din Europa

Miercuri, 12 Martie 2008, ora 11:01
1951 citiri
Angajatorii din Romania sunt cei mai activi din Europa

Angajatorii din Romania sunt cei mai optimisti din Europa, in ceea ce priveste planurile de angajare pentru urmatoarele trei luni, cu o previziune neta de angajare de 36%, potrivit unui studiu al companiei de recrutare Manpower, unul dintre cei mai mari jucatori la nivel global. Previziunea neta reprezinta diferenta dintre procentul companiilor care estimeaza ca-si vor spori numarul angajatilor si cele care se asteapta sa renunte la personal. La nivel mondial, doar companiile din Singapore (60%) au intentii de angajare mai puternice decat cele din Romania, in timp ce India (36%) si Peru (36%) se situeaza la acelasi nivel de incredere in ritmul angajarilor cu tara noastra.


Printre cei mai optimisti angajatori din Europa sunt cei din Polonia (30%) si Grecia (23%), in timp ce firmele din Spania si Italia raporteaza cele mai slabe perspective de angajare pentru urmatorul trimestru (1%). In Romania, participanta in premiera in studiul companiei globale de recrutare, peste 43% dintre angajatori intentioneaza sa creasca numarul de angajati si doar 7% se asteapta sa reduca din personal.


Companiile din regiunea Nord-Vest sunt cele mai optimiste in ceea ce priveste angajarile in trimestrul doi al acestui an (42%), in timp ce ritmul angajarilor va fi cel mai scazut in zonele de Nord-Est si Vest (21%). La studiul Manpower, au participat 841 de angajatori din Romania, dintr-un total de 55.000 de companii din 32 de tari si teritorii.


Companiile din constructii sunt cele mai optimiste in ceea ce priveste ritmul de angajari in trimestrul urmator, cu un procent de 54%, urmate de cele din industria extractiva (49) si Horeca (46%). Cele mai mici intentii de angajari le au angajatorii din sectorul energie electrica, gaze si apa, cu o previziune de numai 5%, potrivit studiului Manpower privind Perspectivele Angajarii de Forta de Munca. Studiul arata ca 43% dintre angajatori intentioneaza sa creasca numarul de angajati in trimestrul urmator, 49% dintre ei nu anticipeaza nicio schimbare, iar 7% dintre acestia se asteapta la o scadere a activitatii de angajare.


"Potrivit datelor noastre, previziunea neta de angajare este de 36% la nivel national. Acest lucru arata ca exista oportunitati pentru cei care cauta de lucru in toate regiunile tarii. De asemenea, previziunile de angajare sunt optimiste si pe principalele sectoare de activitate, noua din cele zece sectoare anticipeaza o dinamica pozitiva a angajarilor in trimestrul urmator", a declarat pentru Business Standard Camelia Stanculescu, director general al Manpower Romania.


La nivel national, cei mai optimisti in ceea ce priveste angajarile din trimestrul doi al anului sunt angajatorii din regiunea Nord-Vest (cu o previziune neta de angajare de 42%), in timp ce angajatorii din regiunile Nord-Est si Vest sunt cel mai putin optimisti, cu o previziune de angajare de doar 21%.


Angajatorii din Capitala si imprejurimi (Bucuresti&Ilfov) se situeaza pe locul doi la optimism (40%), iar angajatorii din zona centrala a tarii se asteapta la un ritm de angajare sustinut de 35%. Companiile din Nord-Est care se asteapta la o crestere de personal in urmatoarele trei luni reprezinta 21% din total, numar identic celui din regiunea de Vest si corespunde uneia dintre cele mai slabe previziuni pe sectoarele de activitate studiate in acest trimestru.


Printre angajatorii care anticipeaza un ritm dinamic de angajare sunt si cei din regiunea de Sud si Sud-Est, cu previziuni de angajare de 40%. O rata de asteptare mai slaba, dar pozitiva, se inregistreaza in zona de Sud-Vest (27%). O noutate pentru acest trimestru este includerea in studiu a rezultatelor din Republica Ceha, Grecia, Guatemala, Polonia si Romania. In Romania, studiul a fost realizat prin intervievarea unui esantion reprezentativ de 841 de angajatori din principalele domenii de activitate.


'Previziunile de angajare sunt optimiste, noua din cele zece sectoare anticipand o dinamica pozitiva a angajarilor in trimestrul urmator Camelia Stanculescu director general al Manpower Romania