Angajatorii vor trimite la ITM contractele de munca inainte ca lucratorii sa inceapa activitatea

Vineri, 15 Ianuarie 2010, ora 17:15
4580 citiri
Angajatorii vor trimite la ITM contractele de munca inainte ca lucratorii sa inceapa activitatea

Angajatorii care nu trimit contractele de munca la ITM cel tarziu in ziua anterioara inceperii activitatii unui lucrator risca amenzi de 1.500 de lei pentru fiecare contract neinregistrat, iar pentru declararea unor date eronate pot primi amenzi de pana la 5.000 de lei, a decis Guvernul, transmite NewsIn.

Prevederile sunt cuprinse intr-o Hotarare elaborata de Ministerul Muncii care a fost aprobata vineri de Executiv, au declarat pentru NewsIn reprezentanti ai Ministerului Muncii.

Actul normativ prevede ca angajatorii sunt obligati sa inregistreze in Registrul general de evidenta a salariatilor elementele de identificare a tuturor salariatilor - nume, prenume, CNP, data angajarii, functia si tipul contractului - cel tarziu in ziua anterioara inceperii activitatii de catre salariat.

In acelasi Registru trebuie inregistrate data si motivul incetarii contractului individual de munca.

Registrul trebuie transmis la inspectoratul teritorial de munca cel tarziu in ziua lucratoare anterioara inceperii activitatii de catre primul salariat si, ulterior, de catre fiecare nou salariat.

Actul normativ elaborat de Ministerul Muncii prevede ca, pentru fiecare contract neinregistrat in Registru anterior inceperii activitatii salariatilor, se aplica o amenda de 1.500 de lei, fara ca valoarea cumulata a amenzilor sa depaseasca 20.000 de lei.

Pentru completarea registrului general de evidenta a salariatilor cu date eronate se vor aplica amenzi de 3.500 - 5.000 de lei.

Decizia a fost luata dupa ce s-a constatat ca angajatorii se folosesc de lacunele din legislatie pentru a nu face forme legale lucratorilor.

Potrivit legislatiei in vigoare, angajatorii sunt obligati sa inregistreze contractele de munca la inspectoratele teritoriale de munca in termen de 20 de zile de la incheierea lor.

Acestia au obligatia de a transmite registrul in forma electronica la inspectoratul teritorial de munca in termen de 20 de zile de la data angajarii primului salariat. Ulterior, obligatia de transmitere a modificarilor intervenite trebuie indeplinita in termen de cinci zile.

Potrivit acelorasi surse, depistarea muncii nedeclarate de catre Inspectia Muncii este ingreunata de faptul ca angajatorii incheie contracte scrise cu lucratorii, dar pe care le inregistreaza la inspectoratele teritoriale de munca doar in cazul unui control.

Acest lucru este inlesnit si se faptul ca lucratorii sunt de acord sa nu le fie inregistrate contractele, iar in cazul unui control declara sub semnatura ca lucreaza pentru angajator doar de cateva zile.

Daca ar creste numarul controalelor Inspectiei Muncii pentru depistarea acestor cazuri, ar fi afectate celelalte obligatii legale de control, spun reprezentantii ministerului.

Prevederile Hotararii aprobate vineri de Guvern vor intra in vigoare la zece zile de la data publicarii actului normativ in Monitorul Oficial.

#angajatori, #contracte, #munca, #angajati, #salariati , #Angajari