Banca Mondiala: Varful somajului in Romania va fi atins in prima parte din 2010

Joi, 12 Noiembrie 2009, ora 16:09
2245 citiri
Banca Mondiala: Varful somajului in Romania va fi atins in prima parte din 2010

Rata somajului va atinge un varf in prima parte a lui 2010, dar acesta se va plasa probabil sub 10%, insa vor exista zone nerestructurate ale segmentelor de activitate in care reintegrarea va fi dificila, a declarat economistul Bancii Mondiale, Catalin Pauna, citat de NewsIn.

"Cred ca nu am vazut inca varful pentru rata somajului, acesta va fi atins undeva in 2010, in trimestrul I sau II. Cred ca in continuare companiile vor fi retinute in a face angajari, deoarece au invatat lectia in perioada de criza. Pe de alta parte, intrarile in somaj nu au fost atat de mari cat se preconiza initial. Nu cred ca vom ajunge la o rata de 10%, dar este o parere proprie", a spus Pauna.

El a subliniat ca exista anumite categorii carora le va fi dificil sa isi gaseasca locuri de munca, precum absolventii sau somerii proveniti din zone de activitate nerestructurate. "Somajul pentru tineri era mare si inainte de criza, cam 20% dintre ei nu isi gaseau locuri de munca.

Va exista o anumita rigiditate a pietei muncii pe zone nerestructurate, persoanele respective nu vor avea calificarile specifice necesare pentru alte domenii. In plus, exista un nivel ridicat al somajului de lunga durata, in care sunt aproximativ 50% dintre someri", a adaugat Pauna. Economistul a subliniat ca evolutia somajului depinde in mare masura de ritmul in care se va relansa economia.

Pe de alta parte, economistul-senior al Bancii Mondiale pentru Europa si Asia Centrala, Kaspar Richter, a declarat ca tarile din UE-10 se vor redresa mai rapid decat restul membrelor Uniunii, insa nu este obligatoriu ca statele cu rate de crestere economica ridicate inainte de criza sa revina la astfel de niveluri si dupa.

Numarul total de someri a crescut in octombrie cu cu 28.799 fata de luna precedenta, pana la 653.939, nivel maxim al ultimilor cinci ani si sase luni, iar rata somajului a urcat la 7,1%, potrivit datelor publicate joi de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM). 

#somaj, # Romania, # criza, # BM , #Angajari