Castigul salarial mediu net a scazut in mai cu 40 lei

Marti, 05 Iulie 2011, ora 10:18
1340 citiri
Castigul salarial mediu net a scazut in mai cu 40 lei

In luna mai, castigul salarial mediu a ajuns la 1.458 lei, cu 40 de lei mai putin fata de luna anterioara, in timp ce fata de perioada similara, de anul trecut, castigul salarial mediu net s-a majorat cu 2,1%, potrivit datelor publicate marti de Institutul National de Statistica (INS) si preluate de NewsIn.

Cele mai mari salarii nete au fost platite in luna mai in intermedieri financiare (3.698 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (854 lei).

Comparativ cu luna mai a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 2,1%. Indicele castigului salarial real fata de aceeasi perioada a anului precedent a fost de 94,2%.

Castigul salarial mediu nominal brut a fost de 2.008 lei in mai, cu 2,8% mai mic decat luna precedenta.

Potrivit INS, indicele castigului salarial real pentru luna mai 2011 fata de luna precedenta, calculat ca raport intre indicele castigului salarial nominal net si indicele preturilor de consum, a fost de 97,1%.

Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost de 117,2%, cu 3,4 puncte procentuale mai mic fata de cel inregistrat in luna aprilie 2011.

Datele INS arata ca, in luna mai, in majoritatea activitatilor din sectorul economic , nivelul castigului salarial mediu net a fost in scadere fata de luna aprilie, cand s-au acordat prime ocazionale (prime de Paste), ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv tichete cadou pentru Paste) ori s-au realizat productii si incasari mai mari (functie de contracte).

De asemenea, castigul salarial mediu net din luna mai a scazut ca urmare a nerealizarilor de productie, incasarilor mai mici (functie de contracte), dificultatilor financiare cu care s-au confruntat unele unitati economice ori angajarii de personal cu castiguri salariale mici.

Cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta, din activitatile sectorului economic, s-au inregistrat ca urmare a acordarii de prime ocazionale, a realizarilor de productie ori incasarilor mai mari (functie de contracte), precum si platii integrale a drepturilor salariale, in unele unitati economice care, in lunile precedente s-au confruntat cu dificultati financiare.

Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net, din sectorul economic
, au fost intre 3% si 5% in tabacirea si finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj si marochinarie, harnasamentelor si incaltamintei; prepararea si vopsirea blanurilor), fabricarea articolelor de imbracaminte, depozitare si activitati auxiliare pentru transport si intre 1% si 2% in transporturi aeriene, activitati de servicii anexe extractiei, activitati de editare.

In sectorul bugetar s-au inregistrat usoare scaderi ale castigului salarial mediu net fata de luna aprilie in administratia publica (-0,7%) si invatamant (-0,1%). In sanatate si asistenta sociala castigul salarial mediu net din luna mai a crescut usor (+0,4%) ca urmare a platii sumelor restante in unele unitati din domeniul asistentei sociale, ori a disponibilizarii personalului din aceste unitati.

Fata de luna iulie 2010 (luna in care s-a aplicat diminuarea cu 25% a cuantumului brut al salariilor de baza, conform Legii nr. 118/2010), castigul salarial mediu net din luna mai a crescut in sectorul bugetar cu 16,5% in invatamant, cu 14,6% in sanatate si asistenta sociala, respectiv cu 9,7% in administratia publica.

Fata de luna octombrie 2010 (luna de referinta pentru aplicarea majorarii cu 15% a cuantumului brut al salariilor de baza, conform Legii nr. 285/2010), castigul salarial mediu net din luna mai a crescut in sectorul bugetar cu 16,0% in administratia publica, 13,5% in invatamant, respectiv cu 12,7% in sanatate si asistenta sociala.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#castig salarial mediu, #salariu , #Angajari