Cum sa negociezi o oferta mai buna...in ciuda economiei

Miercuri, 09 Septembrie 2009, ora 11:01
3473 citiri
Cum sa negociezi o oferta mai buna...in ciuda economiei

Intr-o economie instabila, multi indivizi nu considera ca au abilitatea de a-si negocia salariul. Indiferent de starea economiei, daca esti capabil sa primesti o oferta de angajare, probabil ca ai mai multe sanse de a negocia decat ti-ai putea imagina.

Cand vine vorba de negocieri, ca de altfel in orice aspect al vietii de zi cu zi, esti limitat de ceea ce crezi ca poti face. Daca cineva vrea sa te angajeze, inseamna ca ai ceva valoros de oferit. Drept urmare, te afli intr-o situatie numai buna de a negocia pentru mai multi bani, mai multe beneficii sau oportunitati.

In acelasi timp, exista modalitati potrivite, dar si gresite, de a negocia. Iata 5 sfaturi care te pot ajuta sa negociezi, atunci cand piata de munca este instabila.

1.    Fa-ti timp sa inveti cum sa negociezi.

Precum matematica, abilitatea de a negocia trebuie invatata. Inscrie-te la un curs, la un seminar sau citeste o carte pe aceasta tema. Capacitatea de a negocia eficient te va ajuta de-a lungul carierei si a vietii de zi cu zi, nu doar cand vine vorba de obtinerea mai multor beneficii.

In fiecare zi, la locul de munca, negociezi termene-limita, pentru a obtine resurse, timp liber si sarcini care te vor ajuta sa te dezvolti profesional si financiar. In cele din urma, succesul tau profesional depinde de abilitatea ta de a negocia eficient. Timpul pe care il petreci invatand aceasta deprindere este in beneficiul tau si iti va aduce mule recompense de-a lungul carierei.

2.    Determina potentialul angajator sa te indrageasca inainte sa vorbesti despre bani.

Momentul potrivit de a cere ceea ce vrei este dupa ce angajatorul a decis sa te angajeze. Concentreaza-te pe ceea ce este important pentru acesta si pe ceea ce poti face tu pentru el. In vremuri grele, profitul si economiile sunt intotdeauna importante. La fel este si abilitatea ta de a-ti face potentialul sef sa arate bine.

Angajatorii vor sa angajeze oameni valorosi si sunt dispusi sa plateasca atat cat este necesar pentru a-i angaja. Odata ce angajatorul a decis sa-ti faca o oferta, atunci, si doar atunci, poti sa aduci in discutie termenii de angajare. Pana in acel moment, de fiecare data cand vine vorba despre bani, vorbeste despre job.

Fii entuziasmat cu privire la post. Arata ca doresti cu adevarat sa lucrezi acolo. Cere jobul. Nimeni nu vrea sa angajeze un om care nu-si doreste decat salariul.

Daca esti intrebat ce cauti in termeni de compensatii, raspunde “Sunt convins ca daca sunt persoana potrivita pentru acest job si daca jobul este potrivit pentru mine, voi primi o suma potrivita/meritata.” Apoi intreaba din nou despre job.

Astfel, vei face o impresie buna angajatorului si vei amana discutia pana la momentul potrivit.

3.    Singura diferenta intre a fi angajat si a fi somer este increderea in sine.

Atunci cand esti somer esti acelasi om care erai cand lucrai. Ai aceleasi abilitati si aceeasi experienta. Valoarea pe care o poti aduce angajatorului nu se schimba doar pentru ca nu ai un loc de munca. Singura diferenta este increderea in sine.

Daca arati ca esti increzator in fortele proprii, nu numai ca vei fi capabil sa negociezi eficient, dar, cel mai probabil, vei putea obtine jobul dorit.

Competitia pentru serviciile tale te va face, de asemenea, sa pari mai valoros in ochii angajatorului. Sa discuti cu mai multi potentiali angajatori in acelasi timp te va face sa fii mai increzator si iti va creste capacitatea de a negocia.

4.    Nu te comporta ca si cand ai negocia.

Desi vrei sa obtii cea mai buna afacere, ar trebui sa o faci intr-un mod care nu arata a negociere. Retine, odata ce angajatorul a hotarat sa te angajeze, incearca sa te convinga. Lasa-l sa o faca. Spune-i care sunt preocuparile tale. Cere ce vrei, fara a sugera vreo clipa ca nu vei accepta postul daca nu le primesti.

“Ar fi posibil sa…” sau “Ati putea sa…” sau “Alte companii cu care am discutat au oferit… este posibil ca…” sunt modalitati de a negocia departe de a fi amenintatoare. Nu face “cereri”.

De-a lungul procesului, si mai ales atunci cand ceri ceva, lasa-l pe angajator sa vada cat este de entuziasmat de oportunitatea respectiva si cat de mult iti doresti jobul.

5. Negocierea nu se rezuma doar la salariu.

Afla si intelege cum isi structureaza fiecare angajator compensatiile si cauta ce ofera cu mai multa usurinta. Pentru unii angajatori, acesta este salariul; pentru altii, bonusurile sau alte beneficii. Deseori, mai ales la inceputul carierei, cel mai important lucru pe care il poti negocia este oportunitatea de a dobandi noi aptitudini.

Cand inveti noi abilitati, vei putea obtine joburi mai bune si vei putea negocia pentru un salariu mai mare.

Poti negocia ce proiecte ti se vor oferi, cu cine vei lucra si de ce traininguri vei avea parte. Cererea posibilitatii de a participa la seminarii si de a beneficia de training suplimentar este, de obicei, privita favorabil de catre angajatori.

Indiferent de starea economiei, multi angajatori nu incearca sa faca angajari in functie de cine va accepta cei mai putini bani. Acestia cauta indivizi valorosi, mai ales intr-un mediu business fragil.

Daca ai demonstrat ca valorezi suficient de mult incat angajatorul sa doreasca sa te angajeze, te afli in pozitia potrivita de a negocia.

Majoritatea angajatorilor vrea sa fie privita ca fiind onesta si doreste nu numai ca tu sa accepti jobul, ci sa te simti si multumit ca ai facut-o. In limitele constrangerilor determinate de buget si de structurile organizationale, managerii vor fi de acord, de obicei, cu orice cerere corecta si rezonabila.

Asadar, sa poti oferi un argument pentru ceea ce ceri, astfel incat sa fii in asentimentul angajatorului, este un pas important spre acceptarea cererilor tale.

Intelegerea acestor principii iti va permite sa negociezi eficient cei mai buni termeni de angajare, indiferent de starea economiei. Odata ce esti angajat, fa-ti treaba cat poti de bine si continua sa cauti noi provocari. Pe masura ce preiei noi responsabilitati si obtii noi deprinderi, vei avea posibilitatea de a negocia imbunatatiri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezinta viitorul si de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu expertii si a vedea cum pot fi create noi...
#angajare, #cariera, #economie, #job, #manager, #negociere, #salariu , #Angajari