Doar 10% dintre companiile din Romania ar face angajari in 2010

Joi, 22 Aprilie 2010, ora 12:37
1697 citiri
Doar 10% dintre companiile din Romania ar face angajari in 2010

Doar 10% dintre companiile romanesti estimeaza o crestere a numarului de angajati in urmatorul an, procent in scadere fata de decembrie 2009, cand 12,5% dintre acestea luau in calcul noi angajari, potrivit raportului Deloitte Central Europe Business Sentiment Index (DBSI), publicat joi.

Raportul semnaleaza scaderi ale increderii ale directorilor de companii si pe alte segmente. 53,3% dintre participantii romani se asteapta la cresterea veniturilor din vanzari in urmatorul an, fata de 58,3% in luna decembrie, in timp ce 36,7% se gandesc sa lanseze noi produse si servicii in urmatoarele 12 luni, comparativ cu 50% in sondajul anterior.

In schimb, investitiile companiilor ar putea creste, 33,3% dintre participanti anuntand cheltuieli mai mari pentru echipamente, sisteme IT sau cladiri, fata de 25% in decembrie.

"Chiar daca rezultatele nu pun mediul de afaceri romanesc intr-o lumina prea buna, eu le-as interpreta ca un semn de prudenta sustinuta din partea companiilor", spune presedinte Deloitte Romania, George Mucibabici.

El subliniaza ca participantii se arata la fel de optimisti ca in luna decembrie in ceea ce priveste termenele de plata a facturilor, estimand in proportie de 66% ca plata datoriilor este realizata intr-un numar de zile rezonabil sau chiar foarte bun. De asemenea, cheltuielile de capital sunt estimate sa creasca.

"Aceste lucruri indica o abordare pragmatica a activitatii de zi cu zi, companiile canalizandu-si eforturile pe aspectul operational al afacerilor, pentru a supravietui si depasi actualul declin economic", a mai spus Mucibabici.

Companiile sugereaza, totodata, ca au nevoie de mai mult sprijin guvernamental, in conditiile in care perceptia lor in ceea ce priveste regimul reglementarilor s-a deteriorat, numarul raspunsurilor pozitive coborand de la 12,5% la 6,7%.

In general, nivelul increderii din Romania a scazut in primul trimestru comparativ cu trimestrul patru al anului trecut, tendinta in contradictie cu cea din statele din Europa Centrala, unde managerii se arata din ce in ce mai optimisti in ceea ce priveste perspectivele companiilor lor pe termen scurt.

Astfel, raportul arata ca oamenii de afaceri din Europa Centrala sunt mai optimisti in privinta anumitor indicatori cheie, cum sunt accesul la creditare, veniturile obtinute din vanzari sau cheltuielile de capital efectuate in urmatoarele 12 luni.

Aceste semne pozitive au contribuit la imbunatatirea indicelui principal, care a crescut cu 9,5 puncte, la 109,5 puncte, de la lansarea sa, in septembrie 2009. Indicele reflecta opinia liderilor de afaceri din Romania, Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia ?i Croatia.

"Chiar daca asteptarile privind perspectivele economiei romanesti se mentin la un nivel similar cu cel din trimestrul patru al anului trecut (46% dintre participanti si-au exprimat optimismul, fata de un procent anterior de 50%), directorii executivi romani se arata mai pesimisti in privinta perspectivelor financiare ale companiilor pe care le conduc. Doar 20% dintre ei asteapta o ameliorare, fata de 37,5%, in T4 2009" se explica in raport.

In mod similar, 53% dintre directorii executivi romani considera ca este mai greu sau foarte greu de obtinut credite, nivel apropiat de cel din trimestrul III 2009. In perioada octombrie - decembrie 2009, participantii din Romania se aratau mai optimisti, 75% dintre ei considerand creditarea foarte usor de accesat.

#angajati, #companii, #angajatori, #firme , #Angajari