Drepturile absolventilor proaspat angajati

Vineri, 25 August 2006, ora 17:07
3008 citiri

Tinerii absolventi de scoli de arta si meserii, de liceu sau de invatamant superior pot primi, pe langa salariu, si o prima daca se angajeaza.Firmele care angajeaza pe durata nedeterminata absolventi ai unor institutii de invatamant beneficiaza de scutirea, pe o perioada de 12 luni, de la plata contributiei datorate la bugetul asigurarilor pentru somaj aferenta absolventilor respectivi.

PRIMII PASI

Daca esti proaspat absolvent, poti sa te inregistrezi la agentiile pentru ocuparea fortei de munca, unde vei beneficia de indemnizatia de somaj. Cuantumul indemnizatiei de somaj reprezinta 50% din salariul de baza minim brut pe tara si se acorda pentru o perioada de 6 luni, de la data depunerii cererii. De acest program beneficiaza persoanele care in 60 de zile de la absolvire s-au inscris in evidentele agentiilor judetene pentru ocuparea fortei de munca. Absolventii care primesc indemnizatia de somaj si se angajeaza in perioada de acordare a acestui drept beneficiaza de o suma neimpozabila, egala cu indemnizatia de somaj pe care ar fi primit-o pana la expirarea perioadei de acordare a acesteia, daca nu s-ar fi angajat. Suma se acorda dupa 12 luni de la data angajarii.

MASURI SUPLIMENTARE

Angajatorii sunt si ei stimulati, la angajarea absolventilor, prin reducerea cheltuielilor cu personalul. La incadrarea in munca a proaspetilor absolventi, angajatorii beneficiaza de subventii de la 1 la 1,5 salarii de baza minime brute pe economie (intre 330 si 495 RON), timp de 12 luni, in functie de diploma absolventului angajat. Masura se aplica doar daca angajatorul il va mentine pe acesta in activitate pe o perioada de cel putin 3 ani.

PRIMA

Daca esti proaspat absolvent si te angajezi rapid, beneficiezi din bugetul asigurarilor pentru somaj si de o prima neimpozabila, egala cu un salariu de baza minim brut pe tara garantat, in vigoare la data angajarii, daca te incadrezi cu program normal de lucru si pentru o perioada mai mare de 12 luni.

MARK ROBERT

Ziarul