Jocurile de culise ale oricarui job

Joi, 06 August 2009, ora 23:14
2269 citiri
Jocurile de culise ale oricarui job

Te-ai intrebat vreodata de ce exista atatea politici de respectat la locul de munca? Si cum acest lucru iti poate distruge atat crearea unei valori, cat si, pentru unii, cariera?

De exemplu, B., un nou angajat inteligent, cu MBA, era membrul cel mai tanar al unei echipe organizate pentru a analiza posibilitatile de dezvoltare ale companiei. Simtindu-l ca pe o amenintare, ceilalti membri ai echipei au omis sa-l informeze pe B. inainte de sedinta, i-au delegat sarcini nesemnificative si care necesitau foarte mult timp si ii puneau toate ideile la indoiala.

Pana la urma, B. s-a saturat si a mers cu ideile sale la competitie.

Cand ne trezim fata in fata cu politicile de birou, ceea ce descoperim sunt de fapt “jocuri de culise”. Jocul de care a avut parte B. este numit “marginalizare”: excludere subtila din procesele decizionale, din motive personale sau politice, scrie CareerBuilder.com.

Insa exista multe alte jocuri care se petrec la birou si care, de-a lungul timpului, saboteaza locul de munca, distrugand increderea, impiedicand inovatia, prevenind invatarea si folosind timpul pentru planuriea lor in loc sa fie acordat clientilor.

Exemple de “jocuri”:

•    Te-am prins: identificarea si comunicarea greselilor altora sefului.

•    Seful a spus: invocarea numelui unui manager, pentru a da importanta propriilor pareri

•     “Sarirea” prin cariera: Inceperea unui nou job cu o “idee mareata”, care pare indrazneata si care necesita schimbari masive, vanzarea ei catre top-management, apoi obtinerea unei promovari rapide, astfel incat sa fie evitata suportarea consecintelor dezordinii starnite.

•    “Omorarea” mesagerului: distrugerea oamenilor care iti aduc vesti proaste, astfel incat sa te poti izola de adevar si sa fii inconjurat doar de oamenii care te aproba.

•    Coborarea intentionata a estimarilor de vanzari, pentru a obtine bonusuri mai mari.

Jocurile infloresc in anumite medii si trebuie sa tii cont de acestea atunci cand iei in considerare un anumit loc de munca.

Semne care indica existenta unor posibile “jocuri”:

•  Ego-uri mari nestapanite
•  Niveluri crescute de paranoia cu privire la cei din jur
•  Presiune crescuta cu orivire la rezultatele pe termen scurt sau altele
•  Comunicare virtuala pregnanta (e-mail, messenger etc.)
•  Niveluri scazute de incredere, niveluri crescute de invinuire
•  Oameni care isi vorbesc seful sau colegii de rau in fata colegilor
•  Ierarhizare extrema

Ceea ce este cu adevarat neplacut in ceea ce priveste aceste jocuri este ca, in afara crearii unui mediu de lucru toxic, este si daunator afacerii. Iar daca dauneaza afacerii, dauneaza, de asemenea, si angajarii pe termen lung. Asemenea comportamente distorsioneaza si saboteaza functiile majore care trebuie indeplinite in orice afacere:

Luarea deciziilor

Cum poti lua decizii bune cand colegii tai au impresia ca sunt atotcunoscatori si iti desfiinteaza fiecare idee? Sau cand seful se preface ca iti vrea parere, dar, de fapt, s-a hotarat deja asupra deciziei pe care urmeaza sa o ia?

Bugetul

Cum poti planui viitorul financiar al companiei, daca managerul isi trage pentru sine o parte din buget, pentru “zile negre”? Sau cand vanzarile sunt create alimentand canalele de distributie, astfel incat sa atinga un obiectiv pana la finele anului, in timp ce vanzarile reale sunt distorsionate?

Stabilirea obiectivelor si managementul performantei

Cum poti seta obiective sau cum poti masura performanta cand oamenii se joaca de-a “marginalizarea” sau “Nu vrem feedback negativ”, joc in care seful nu comunica nimic negativ, pentru a evita discutiile inconfortabile, prevenind astfel dezvoltarea angajatului? Sau cand relatiile apropiate sau de lunga durata determina atribuirea unor sarcini mai usoare si a unor evaluari subiective?

Initierea schimbarii

Cum poti initia schimbarea cand nimeni nu vrea sa tulbure apele si cand seful da dovada, in mod intentionat, de ambiguitate, pentru a evita confruntarile directe?

Jocurile par sa indeplineasca nevoile umane fundamentale, de a controla tot ce este in jur, nevoia de siguranta si de atentie. Insa, in cele din urma, in urma acestor jocuri, toata lumea pierde. Companiile in care acestea sunt jucate la infinit se prabusesc. Daca vrei sa ai o cariera lunga si reusita, incepe prin a alege o companie in care sunt mai mult colegi decat jucatori.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
#birou, #cariera, #companie, #culise, #job, #jocuri , #Angajari