Negocierea, esentiala in procesul de angajare

Joi, 26 Noiembrie 2009, ora 23:03
1678 citiri
Negocierea, esentiala in procesul de angajare

Ceea ce intrebi in timpul negocierii pentru salariu nu influenteaza doar cat vei castiga la noul job, ci ii va arata viitorului angajator cat de bun esti la negociere, o calitate cautata de majoritatea sefilor.

E adevarat, negocierea nu este la indemana oricui. Potrivit unor studii, majoritatea oamenilor au probleme in acest domeniu, desi negocierea poate aduce beneficii si in viata de zi cu zi, nu doar la serviciu.

Pentru a va descurca mai bine in aceasta etapa a procesului de angajare, cel mai mare site de angajari de lume, Monster.com, recomanda sa puneti urmatoarele intreabari angajatorului:

Este negociabil salariul?

Odata ce vi se propune un salariu, nu strica sa incercati sa obtineti mai mult. Daca raspunsul este negativ, puteti trece la negocierea altor aspecte, insa este important sa negociati veniturile.

Acesta este salariul de baza?

Aflati daca salariul care vi s-a propus reprezinta doar salariul de baza, la care s-ar putea adauga alte prime sau bonusuri. In acest mod, puteti deschide discutia si despre alte optiuni pe care le-ati putea avea, cum ar fi plata in actiuni sau negocierea unor bonusuri pentru performanta.

Cand doriti sa va dau raspunsul final?

Nu acceptati niciodata un job pe loc. Daca veti trage putin de timp, va puteti gandi la o strategie de negociere mai eficienta. Totusi, nu spuneti niciodata ca vreti sa va consultati cu sotul/sotia sau prietenii, ci doar ca, din experienta dumneavoastra, este mai bine sa va ganditi cateva zile inainte de a da raspunsul final. Astfel, veti parea increzator in fortele proprii si capabil de a lua decizii singur.

Voi primi contractul inainte?

Nu va dati niciodata demisia de la locul actual de munca, daca viitorul angajator nu v-a oferit un contract. Nu va bazati doar pe promisiuni verbale, avand in vedere ca, daca oferta pica, veti ramane fara job.

Ce avantaje imi oferiti?

Chiar daca salariul nu este negociabil, nu inseamna ca alte aspecte sunt la fel. Intrebati daca puteti avea program flexibil, daca vi se ofera sprijin pentru transport sau orice alt aspect care va intereseaza. De asemenea, intrebati daca sunt platite toate impozitele si taxele, asigurarea medicala si pensia.

Care este prima zi de serviciu?

In acest mod, veti avea confirmarea ca oferta este serioasa. Daca va schimbati job-ul, asigurati-va ca veti avea cel putin doua saptamani inainte de a incepe lucrul la noul loc de munca, reprezentand preavizul, eventual si o saptamana de concediu, pentru a fi odihnit cand incepeti.

Imi puteti da o descriere a postului?

In acest mod, va asigurati ca job-ul pentru care sunteti angajat se aseamana cu ce vi s-a descris in timpul interviului de angajare.

Care este sistemul de evaluare si cum se acorda majorarile salariale?

Este important sa aflati daca in firma respectiva exista un sistem de evaluare, pe baza caruia se ofera majorarile, sau nu.

#negociere, #salariu, #job , #Angajari