Numarul angajatilor din mediul privat era in septembrie cu 5% mai mic

Marti, 12 Octombrie 2010, ora 13:42
1693 citiri
Numarul angajatilor din mediul privat era in septembrie cu 5% mai mic

Numarul mediu de angajati din companiile private era in septembrie cu 5% mai mic fata de cel din aceeasi luna a anului trecut, insa venitul mediu per salariat era cu 9% mai mare, potrivit unui studiu realizat de compania PayLogic, precizeaza Mediafax.

Compania PayLogic, specializata in servicii de externalizare a salariilor si administrare de personal, a efectuat un studiu comparativ pe piata fortei de munca pentru perioadele septembrie 2010 comparativ cu septembrie 2009 si septembrie 2010 comparativ cu ianuarie 2010.

Studiul a inclus 12.350 de angajati din 102 companii private din industria auto, domeniul financiar, productie, medical si comert.

"Cresterea veniturilor s-a facut nu neaparat prin majorarea salariilor, cat prin «conectarea» acestora la performantele companiilor si eficienta angajatilor", se arata in studiu.

Comparativ cu ianuarie 2010, in septembrie, numarul mediu de angajati a scazut cu 2%, iar venitul mediu per angajat a crescut cu 4%.

Pe de alta parte, potrivit PayLogic, valoarea primelor a crescut cu 48% fata de septembrie 2009 si cu 38% fata de ianuarie 2010.

In ceea ce priveste fluctuatia de personal, acest indicator a scazut cu 92% in septembrie comparativ cu perioada similara din 2009 si cu 77% fata de luna ianuarie 2010.

"Fluctuatia de personal s-a redus dramatic, fapt ce arata, nu numai, ca angajatii se tem inca sa faca o schimbare, in contextul economic actual, dar si ca semnalul pozitiv dat de companii prin cresterea veniturilor a dus la cresterea increderii angajatilor in companiile in care activeaza", se precizeaza in studiu.

Numarul de ore suplimentare a inregistrat o scadere in luna septembrie cu 38% in comparatie cu aceeasi luna din 2009 si cu 27% fata de inceputul anului.

"Scaderea orelor suplimentare poate arata o reducere de «turatie» a volumului de munca, dar poate fi si o consecinta normala a cresterii numarului de angajati . De exemplu, un angajat nou poate «elimina» costul orelor suplimentare a peste 4 angajati care lucreaza peste program - astfel, se explica si scaderea in procente a orelor suplimentare. In acelasi timp, acest lucru arata si ca exista inca potential pentru cresterea numarului de angajati, insa firmele prefera sa fie prudente in ceea ce priveste politica de noi angajari", se arata in studiul PayLogic.

Si numarul de zile de concediu medical a scazut cu 40% fata de septembrie 2009 si cu 23% comparativ cu luna ianuarie 2010.

"Atentia acordata de guvern procedurii de eliberare a concediilor medicale si schimbarea atitudinii angajatilor fata de locul de munca a determinat reducerea drastica a concediilor medicale", potrivit datelor studiului. Infiintata in anul 2001, PayLogic are sediul central in Bucuresti, cinci birouri in Cluj, Timisoara, Arad, Sibiu si Medias, si este detinuta de Cristian Udrescu si sotia sa, Mihaela Udrescu. 

#angajati incredere companii salarii , #Angajari