Peste 20% dintre companiile din Romania vor sa faca angajari pana in aceasta vara

Marti, 11 Martie 2014, ora 12:38
2341 citiri
Peste 20% dintre companiile din Romania vor sa faca angajari pana in aceasta vara

22% dintre angajatorii din Romania planuiesc sa isi creasca numarul total de angajati in intervalul aprilie - iunie 2014, arata cel mai recent Studiu Manpower privind Perspectivele Angajarii de Forta de Munca, derulat in randul a 626 de angajatori.

Previziunea Neta de Angajare a atins valoarea de +12%, prognoza fiind cea mai puternica din trimestrul IV/2012 si pana in prezent, si depasind cu 5 puncte procentuale Previziunea ajustata sezonier din primul trimestru al acestui an.

"Intentiile de angajare se intensifica, pe fondul semnelor de stabilizare din intreaga Europa si a climatului preponderent pozitiv la nivel mondial, insa nu credem ca avem de a face cu un optimism crescut, ci mai degraba cu o atenuare a pesimismului" a declarat Valentin Petrof, directorul general al ManpowerGroup Romania.

"Cresterea Previziunii Nete de Angajare la nivel national se bazeaza atat pe o crestere a numarului companiilor care intentioneaza sa faca angajari in trimestrul urmator - aproape unul din cinci - cat si pe scaderea semnificativa a procentului de angajatori care nu intentioneaza redimensionari, de la maximul istoric de 78% in trimestrul I la doar 69% in trimestrul II/2014. Imboldul spre angajare exista, dar este fragil si trebuie sustinut de un cadru fiscal si legislativ stabil."

Numarul total de angajari va creste in intervalul aprilie-iunie

In sapte din cele opt regiuni cuprinse in studiu, angajatorii se asteapta la o crestere a numarului total de angajari in intervalul aprilie-iunie 2014. Piata fortei de munca va fi activa indeosebi in regiunea Vest, unde Previziunea Neta de Angajare este de +30%, cu 27 de puncte procentuale mai puternica decat cea raportata in trimestrul anterior.

Si angajatorii din Sud-Est si Nord-Vest prevad angajari, raportand Previziuni Nete de Angajare de +22%, respectiv +24%. Angajatorii din Sud-Vest continua sa fie caracterizati de prudenta, anticipand o Previziune Neta de angajare de -1%, singura cu valoare negativa din intreaga tara. In aceasta regiune, Previziunea Neta de Angajare nu a avut valori pozitive de cinci trimestre consecutiv.

Angajatorii din sectoare s-au aratat increzatori in privinta angajarilor

Intr-o mai mica sau mai mare masura, angajatorii din noua din cele zece sectoare de activitate analizate s-au aratat increzatori in privinta angajarilor din al doilea trimestru al lui 2014. Planurile de angajare cele mai ample se prevad in sectorul Industriei prelucratoare, unde Previziunea Neta de Angajare de +26% a crescut cu 8 puncte procentuale fata de trimestrul I/2014.

Activitatea de angajare din sectorul Administratiei publice si serviciilor sociale ar putea sa atinga cea mai mare intensitate din trim.I/2012 pana in prezent, dat fiind ca angajatorii raporteaza o Previziune Neta de Angajare de +16%, cu 11 puncte procentuale prognozei pentru intervalul ianuarie-martie 2014.

Increderea angajatorilor din sectorul Finante, asigurari, servicii imobiliare si servicii de afaceri a crescut, dupa cum ilustreaza Previziunea Neta de Angajare de +12%, cu 10 puncte procentuale mai ridicata decat cea a trimestrului anterior.

Crestere si in sectorul Constructii

Se remarca cresterea inregistrata in sectorul Constructii, unde angajatorii anticipeaza angajari pentru prima data in ultimele sase trimestre si anunta o Previziune Neta de Angajare de +10%. La capatul opus al spectrului se situeaza sectorul Electricitate, apa, gaz, unde Previziunea Neta de Angajare de +3% denota o reluare incetinita a activitatii de angajare, ce survine dupa sase trimestre de prognoze negative.

Angajatorii din sectorul Transport, depozitare si comunicatii se asteapta la cea mai slaba piata a fortei de munca, Previziunea Neta de Angajare fiind de 0%, in scadere cu 3 puncte procentuale fata de primul trimestru din 2014 si cu 12 puncte procentuale fata de trimestrul II al anului precedent. Valoarea previziunii este cea mai scazuta raportata in acest sector din trim. I/2011 RomSecTab.jpgsi pana in prezent.

"Valoarea Previziunii Nete de Angajare variaza intr-un interval extrem de larg, atat de la regiune la regiune, cat si de la un sector de activitate la altul. Observam diferente de 20 pana la 30 de puncte procentuale, ceea ce denota ca semnalele pozitive nu sunt percepute ca o certitudine. Planurile angajatorilor par mai degraba consecinta unor dezvoltari globale ale sectoarelor lor de activitate, care se reflecta si asupra regiunilor geografice din Romania in care este localizata activitatea lor, decat un indicator al sanatatii pietei fortei de munca nationale," remarca Valentin Petrof.

"Totusi, planurile optimiste ale angajatorilor inseamna ca cei aflati in cautarea unui loc de munca vor avea mai multe oportunitati de a activa in domeniul dorit si ne asteptam sa observam si sa deservim o piata a fortei de munca mai dinamica."

La nivel global, Studiul Manpower privind Perspectivele Angajarii de Forta de Munca arata o extindere incrementala a marjelor de crestere a optimismului angajatorilor, care atinge cel mai ridicat nivel din ultimii aproximativ sase ani. In 38 din cele 42 de tari cuprinse in studiu, angajatorii se asteapta sa-si suplimenteze numarul total de angajati, comparativ cu doar 35 in trim. I/2014.

Optimismul este ceva mai pronuntat si pe continentul european, unde angajatorii din 20 din 24 de sari au intentii pozitive de angajare, remarcandu-se mai ales Irlanda si Spania, unde prognozele sunt pozitive pentru prima data din 2008 si pana acum. In topul celor mai optimiste cinci tari europene se numara si Bulgaria.

#studiu angajari, #manpower studiu, #romania angajari , #Angajari