Rata angajarilor in 2009, mai mica cu 75% fata de acum 2 ani

Marti, 01 Februarie 2011, ora 22:19
1165 citiri
Rata angajarilor in 2009, mai mica cu 75% fata de acum 2 ani

Rata angajarilor noi in companiile din Romania a scazut cu 75% in 2009 comparativ cu nivelul inregistrat in 2008, pe fondul crizei economice, in timp ce rata concedierilor a crescut de sapte ori, la 7,3%, potrivit Mediafax.

De asemenea, criza economica a dus la o scadere a ratei demisiilor de la 18,3% in 2008 la doar 8% in anul urmator, potrivit studiului PwC Saratoga Romania 2010. 

"Companiile din Romania se caracterizeaza printr-o rata scazuta recrutarii interne - 1,3%, fata de media europeana de 4,3%. Acest indicator a inregistrat o reducere semnificativa fata de nivelul din 2008, atunci cand rata de recrutari interne in Romania era de 11,1%. Aceasta inseamna ca organizatiile au incercat sa mentina numarul de angajati, reducand totodata semnificativ numarul promovarilor sau al miscarilor angajatilor de pe un post pe altul.

Veniturile in scadere si lipsa oportunitatilor de promovare au influentat moralul angajatilor, fapt evidentiat de rata in crestere a absenteismului, de angajamentul scazut fata de companie si de comportamentele neproductive in randul angajatilor", a declarat Peter de Ruiter, liderul departamentului de consultanta fiscala si juridica al firmei de consultanta PricewaterhouseCoopers Romania. 

O rata ridicata a absenteismului s-a inregistrat in randul managerilor din sistemul financiar (12%).

"Numarul mare de absente poate duce la costuri ridicate pentru companii si la crearea unui mediu de lucru nesanatos pentru ceilalti angajati".

Companiile din domeniul bunurilor de consum au raportat cel mai scazut nivel al veniturilor per angajat. De asemenea, companiile de profil au avut si o rata scazuta a angajamentului fata de companie, fapt evidentiat de nivelul ridicat al absenteismului, care s-a ridicat la 4,2% pentru intregul sector.

Pe de alta parte,  industria telecomunicatiilor si a tehnologiei a raportat cel mai ridicat nivel de venituri per angajat, fapt contrabalansat de nivelul ridicat al costurilor per angajat. Acest sector se caracterizeaza, de asemenea, printr-o rata scazuta a absenteismului (doar 3,2%), dar si o rata peste medie a fluctuatiei de personal, indeosebi in randul specialistilor (14,3%).

Sectorul produselor industriale a fost afectat sever de criza economica, inregistrand un nivel scazut de venituri per angajat si o rata ridicata de disponibilizari. Companiile din acest domeniu au fost nevoite sa reduca cheltuielile cu forta de munca pentru a supravietui conditiilor dificile de piata.

 

Pe de alta parte, in acelasi studiu se arata ca rentabilitatea capitalului uman a crescut cu 19% in Romania in 2009.

Acest indicator analizeaza rentabilitatea capitalului uman, masurata ca fiind profitul brut generat de fiecare angajat pentru fiecare unitate monetara platita de angajator sub forma de remunerare.
De asemenea, ponderea costurilor cu forta de munca in costurile totale ale companiilor a scazut de la 12,2% inainte de criza, la 9,3%. La nivelurile actuale, costurile fortei de munca din Romania sunt cu peste jumatate mai mici decat cele suportate de companii in Europa de Vest.

Investitiile companiilor in training si dezvoltare au scazut cu 50% in 2008-2009, dar cu toate acestea numarul orelor alocate acestor activitati au ramas la acelasi nivel.

Totodata, studiul evidentiaza o crestere de 70% a numarului companiilor care declara ca folosesc servicii de resurse umane externalizate, ceea ce a dus la scaderea costurilor asociate departamentului de resurse umane de la 0,32% din totalul costurilor unei companii in 2008, la doar 0,17% in 2009.

"In Europa Centrala si de Est, rentabilitatea capitalului uman a crescut cu 28,6% in 2009, pe masura ce companiile au redus numarul de personal, iar nivelul mediu al somajului in regiune a ajuns la 10,3%".

Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#angajari, #angajati concediati, #concedieri, #criza economica, #disponibilizari, #rata angajarilor , #Angajari