Victoria populismului in lume - declinul implicarii angajatilor in organizatii. Ce inseamna Best Employer in 2017

Joi, 11 Mai 2017, ora 17:15
3876 citiri

Cea mai noua analiza bazata pe datele obtinute din studiul AON Best Employers la nivel global arata ca trendul politic populist care cucereste cele mai mari puteri ale lumii in ultimul an conduce, pentru prima oara in ultimii 5 ani, la un declin al implicarii angajatilor in organizatii.

"Ascensiunea miscarilor populiste din SUA si Marea Britanie, dar si din alte regiuni ale lumii, a inceput sa sadeasca teama in randul angajatilor din organizatii, organizatii care prevad o scadere si o restrictionare a liberei circulatii a fortei de munca. In plus, avansul extrem de rapid al tehnologiei face ca acestia sa se teama tot mai mult de pierderea joblui si determina un trend descendent al implicarii in companii, care, cel mai probabil, va continua pe aceasta panta", spune Ken Oehler, Global Culture & Engagement Practice leader la Aon Hewitt.

Din 2013, AON a readus studiul Best Employers (BES) in Romania si este disponibil pentru companiile cu peste 50 de angajati si cel putin trei ani de activitate pe piata romaneasca. Organizatiile care doresc sa participe la studiu se pot inscrie aici, pana la finalul lunii octombrie 2017. Rezultatele studiului vor fi anuntate in cadrul Galei Aon Best Employers, ce va avea loc in primul trimestru al anului 2018.

Metodologia BES apartine Aon Hewitt, divizia de consultanta si outsourcing in domeniul managementului resurselor umane a Aon si este unica in lume.

"Implicarea (engagement-ul) este importanta, face diferenta intre o companie "cu suflet" si una in care lucrurile merg sau nu bine. Atasamentul oamenilor de companiile in care lucreaza este cel care ii determina sa ramana, intr-un moment in care forta de munca buna este din ce in ce mai pretuita. Cum crestem implicarea oamenilor? Din nefericire, nu exista o reteta standard. Din fericire, raspunsul se afla intotdeauna in interiorul companiei. Tot ce trebuie sa faca orice angajator, Best Employer sau nu, este sa masoare, sa plece de la o statistica ce ii va permite sa inteleaga trend-urile propriei organizatii, sa intrebe si sa isi implice angajatii in solutii si actiuni", mentioneaza Virginia Pauna, Project Leader Best Employers Romania.

Trendul in Romania si avantajele unui Best Employer

Potrivit studiului din 2016, realizat pe un numar de 37 de companii din Romania cu un numar total de respondenti de 13,400 de angajati si 250 Top Managers, companiile mici (cu pana la 250 de angajati) sunt pe primul loc in ceea ce priveste engagementul angajatilor cu un procent de 71% engagement, in timp ce companiile medii (cu 250-1000 de angajati) ating procentul de 63%. In companiile mari (care depasesc 1000 de angajati), AON Best Employers Study a identificat o medie a engagement-ului de numai 57% in randul angajatilor.

Acelasi studiu arata si diferente si in zona de recompensare a angajatului, intre companiile desemnate ca fiind "Cei mai buni angajatori" (Best Employers) si cele care nu au aceasta distinctie. Diferentele intre cele doua tipuri de companii se aplica si in zona de recunoastere (plata, beneficii, leadership, sursa de inspiratie pentru angajati), unde companiile Best Employer au un procent mediu cu 23% mai ridicat. Prin urmare, companiile desemnate ca angajatori excelenti raman in topul preferintelor angajatilor, si din acest punct de vedere.

Conform informatiilor raportate la nivel mondial, exista o legatura directa intre companiile care au angajati cu un grad ridicat de implicare si profitabilitatea business-ului, ce poate creste si cu 40% in acest caz

Best Employers Study este alegerea ideala pentru companiile care doresc sa afle gradul de implicare profesionala a angajatilor, conexiunea la cultura organizationala, precum si identificarea posibilelor lacune sau diferente de viziune intre structurile manageriale si angajati. Evaluarea culturii organizationale este un aspect important din sesizarea si analiza punctelor forte sau slabe, din orice business.

La editia din 2016 a studiului, cei mai buni angajatori ai anului trecut in Romania au fost: Adobe Systems Romania, Autonom, Edenred Romania, JW Marriott Bucharest Grand Hotel, Mars Romania & Royal Canin Romania (as part of Mars in Romania), MSD Romania, Nutricia Early Life Nutrition Romania, Pfizer Romania, Premier Restaurants Romania, Sodexo On-Site Services, Timac Agro Romania.

Incepand cu anul 2001, Studiul Best Employers este organizat in fiecare an, de catre Aon Hewitt in Europa Centrala si de Est. In anul 2013, Romania s-a clasat pe locul 4 intre tarile din Europa Centrala si de Est, ca nivel de implicare profesionala a angajatilor, dupa Ungaria, Cehia si Rusia.

#Best Employer in 2017 , #Angajari