Brexit goneste romanii din Marea Britanie. Economiile lor facute cu greu sunt decimate de picajul lirei

Luni, 27 Martie 2017, ora 12:27
18729 citiri
Brexit goneste romanii din Marea Britanie. Economiile lor facute cu greu sunt decimate de picajul lirei
Foto: Pixabay

Guvernul Marii Britanii va activa, pe 29 martie, Articolul 50 din tratatul UE, moment care va marca oficial divortul Londrei de blocul comunitar.

Evenimentul ar putea fi dublat de o perioada de volatilitate a pietei valutare, cursul de schimb al lirei fata de principalelele valute fiind asteptat sa inregistreze oscilatii puternice in perioada urmatoare, dupa cum anunta analistii consultati de ziarul Daily Mail.

Vestea unei noi etape de rapida depreciere a lirei sterline incepe sa-i puna serios pe ganduri pe romanii care muncesc de ani buni in Regatul Unit, economiile lor pentru vacanta de Paste si sezonul estival fiind supuse riscului de a-si pierde din valoare.

Fata aceeasi perioada a anului trecut, lira a pierdut deja 9% in fata monedei euro si 12% fata de dolar, in lumina rezultatului referendumului pentru Brexit si a turbulentelor iscate de acesta.

Un nou episod de genul acesta ar fi un scenariu de cosmar pentru toti romanii stabiliti in Marea Britanie, in contextul in care viata de zi cu zi a ajuns sa ii coste tot mai mult.

"Suntem oricum afectati de aceasta situatie. Eu o sa muncesc pe 29 martie. Nu mi-am programat o vacanta de Paste acasa, voi ajunge in tara abia prin luna mai, cu gandul de a obtine un credit de dezvoltare pe firma si de a investi in energie.

Nu cred ca pentru noi se pune problema relocarii in alta tara europeana, cata vreme contextual politico-economic din UE este inca neclar. Vorbim mai degraba de o revenire masiva in tara: 10-20 de procente din romanii aflati aici la munca se vor intoarce acasa definitiv pana in vara.

In maxim 6 luni, cred ca vom avea un retur de 50% al fortei de munca din Marea Britanie, dar acest lucru depinde si de legislatia care va fi adoptata de Londra", explica Constantin Vatajelu, un economist stabilit de mai bine 7 ani in Regatul Unit, pentru Business24.ro.

Viata din Marea Britanie a ajuns sa fie din ce in ce mai scumpa pentru romanii plecati sa munceasca acolo. In ultimele luni, inflatia a inceput sa ridice preturile unor produse in ritm vertiginos, produsele de import, alimentele si carburantii inregistrand cresteri ale preturilor cuprinse intre 5-18 procente.

"Nu este o criza pe care sa o resimtim numai noi. Scumpirile au dus la inchiderea inchiderea peste noapte a unor magazine de aici (Northampton - n.red.).

Ieri am trecut cu masina prin oras si am vazut doua magazine mari, unul de jucarii si produse pentru copii si unul de mobila, inchise definitiv si fara vreun avertisment dat clientilor. Situatia se regaseste la nivelul intregii tari. Se inchid in ritm accelerat magazinele care nu mai inregistreaza vanzari", mai spune Constantin Vatajelu.

#exod muncitori romani, #locuri de munca Marea Britanie, #cost viata Marea Britanie, #curs schimb lira sterlina, #brexit , #Job in Anglia