Comisar european critica retorica Marii Britanii privind imigrantii romani si bulgari

Vineri, 24 Mai 2013, ora 10:24
1911 citiri
Comisar european critica retorica Marii Britanii privind imigrantii romani si bulgari

Comisarul european pentru afaceri interne, Cecilia Malmström, a denuntat ca "nedrepte" ingrijorarile britanice cu privire la cetatenii romani si bulgari care sosesc in Marea Britanie si a avertizat ca Uniunea Europeana (UE) va avea nevoie de un aflux mai mare de persoane pentru a prospera.

Potrivit oficialului european, este gresit ca persoanele venite din Romania si Bulgaria sa fie "stigmatizate" prin amplificarea temerilor privind turismul pentru ajutoare sociale sau infractionalitatea in crestere, relateaza vineri Evening Standard.

Comentariile Ceciliei Malmström, facute in cadrul unui interviu in care aceasta a cerut Marii Britanii sa nu renunte la UE, vor fi interpretate de catre unii drept o mustrare adresata ministrilor de la Londra, comenteaza publicatia britanica.

Cabinetul britanic, aminteste The Evening Strandard, a promis sa introduca noi restrictii privind accesul imigrantilor la sistemul asistenta sociala, in replica la afirmatiile unor ONG-uri, potrivit carora pana la 50.000 de romani si bulgari ar putea veni in Marea Britanie in fiecare an, odata ce restrictiile aplicate pe piata muncii cetatenilor din aceste doua tari vor fi ridicate la inceputul anul viitor.

Intr-un interviu acordat la sediul Parlamentului European de la Strasbourg, Malmström a remarcat ca temerile privind potentialele abuzuri sunt gresite si ca persoanele din cele doua tari care ajung in Marea Britanie nu ar trebui criticate pentru ca isi exercita dreptul de munca la fel ca si alti cetateni ai UE.

Intrebata despre temerile ca un aflux de romani si bulgari ar putea creste infractionalitatea in Marea Britanie, ea a raspuns: "Este nedrept sa se creada asa ceva. Nu vreau sa stigmatizez tari si sa spun ca va fi o crestere a activitatii infractionale sau a turismului pentru ajutoare sociale, a persoanelor care vin si traiesc din ajutoare. Nu este corect".

Comisarul a adaugat ca imigrantii anteriori din Polonia si din alte tari "au venit sa lucreze" si ca imbatranirea populatiei europene si rata scazuta a natalitatii fac necesar un aflux suplimentar din afara UE. "Vom avea cu totii nevoie de mai multi imigranti in viitor, din cauza demografiei. Imbatranim, asa ca avem nevoie de mai multe persoane. Avem nevoie de talent si de mai multe persoane calificate", a adaugat Malmström.

In ceea ce priveste viitorul Marii Britanii in Europa, Malmström si-a exprimat speranta ca un referendum pe aceasta tema va decide pentru ramanerea tarii in UE.

Marea Britanie - a precizat ea - a jucat un rol important in eforturile europene de combatere a terorismului, a crimei organizate, a abuzurilor asupra copiilor, a traficului de fiinte umane si altor probleme care se intind dincolo de frontierele statale.

"Va vom respecta decizia, dar speram ca veti alege sa ramaneti", a subliniat comisarul.

#imigranti Marea Britanie, #muncitori romani Marea Britanie, #CE migratie Marea Britanie, #comisar european natalitate Europa , #Job in Anglia