Parlamentul britanic dezbate problema imigrantilor romani si bulgari

Luni, 22 Aprilie 2013, ora 09:34
1641 citiri
Parlamentul britanic dezbate problema imigrantilor romani si bulgari

Parlamentarii britanici vor dezbate luni petitia electronica intitulata "Opriti imigratia in masa a bulgarilor si romanilor in 2014!", relateaza site-ul postului britanic de televiziune ITV.

Petitia a atins deja pragul de 100.000 de semnaturi.

Anterior, ministrul britanic de interne, Theresa May, declarase ca Marea Britanie nu este "singura" tara care va deschide granitele pentru Romania si Bulgaria in 2014. "Exista si tari importante din Uniunea Europeana, cum ar fi Germania, Austria, Franta, care isi vor deschide granitele pentru Romania si Bulgaria in acelasi timp", a precizat ministrul.

Polonia, Republica Ceha, Ungaria, Slovacia, Lituania, Letonia, Slovenia si Estonia au aderat la UE in 2004, primind acces nelimitat pe piata fortei de munca din Marea Britanie. In cazul Romaniei si Bulgariei, care au aderat in 2007, restrictiile pe piata muncii vor fi eliminate in 2014 si nu vor putea fi prelungite, aminteste articolul citat.

Odata cu ridicarea restrictiilor, toti nou venitii vor putea solicita ajutoare sociale, iar numarul de persoane care isi cauta de lucru din aceste doua tari este estimat in prezent la aproximativ 1,5 milioane.

Tratatul de aderare a Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana le permite tarilor UE-25 (tarile fondatoare si cele care au aderat la UE pana la 1 ianuarie 2007) sa restrictioneze temporar accesul liber al lucratorilor din Romania si Bulgaria pe piata muncii pentru a pregati libertatea deplina de circulatie a fortei de munca in UE.

Perioada de tranzitie generala de sapte ani este impartita in trei etape (2 plus 3

plus 2 ani). In decursul acestei perioade, o clauza de salvgardare permite unui stat membru sa reintroduca restrictiile daca exista perturbari grave pe piata fortei de munca sau pericolul unor astfel de perturbari (asa cum a procedat Spania la 22 iulie 2011).

Masurile tranzitorii se vor incheia in mod irevocabil la 31 decembrie 2013. In prezent, noua state din UE - Austria, Germania, Olanda, Luxemburg, Malta, Franta, Marea Britanie, Irlanda si Spania - le aplica cetatenilor romani si bulgari restrictii in materie de acces pe piata muncii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#imigranti romani marea britanie, #emigranti Romania, #muncitori Marea Britanie Romania, #petitie impotriva romanilor , #Job in Anglia