Primarul Londrei: Imigrantii sunt angajati pentru ca muncesc din greu

Luni, 08 Aprilie 2013, ora 11:18
2056 citiri
Primarul Londrei: Imigrantii sunt angajati pentru ca muncesc din greu

Politicile laburiste in domeniul educatiei i-au lasat pe tinerii britanici fara competente sau ambitia de a concura, sustine primarul Londrei, Boris Johnson, intr-un articol semnat luni in The Daily Telegraph.

Primarul povesteste despre intalnirea sa de la semafor cu o femeie pe nume 'Katie', consultant de recrutare pentru un grup de restaurante, care intrebata de Johnson cati dinte cei pe care le angajeaza sunt britanici a recunoscut ca numarul acestora este foarte mic, de circa 10%.

Femeia a marturisit totodata ca, in opinia sa, vina pentru aceasta situatie o poarta sistemul educational care nu ii invata pe copii ca trebuie sa munceasca din greu. "Oamenii pe care ii recrutam au o etica a muncii diferita", a admis femeia in discutia cu primarul.

"Stim cu totii ca ceea ce a spus Katie este adevarat si ca nu este suficient sa dam vina pe imigranti. In primul rand, nu putem da cu piciorul unor oameni care au dreptul legal de a fi aici, in conformitate cu normele UE. In al doilea rand, si mult mai important, este o dovada de incultura economica sa dai vina pe est-europeni pentru ca se scoala devreme, muncesc din greu, sunt politicosi si de ajutor, permitand astfel industriei de catering din Londra sa infloreasca", scrie primarul, pe marginea discutiei cu Katie.

Potrivit lui Johnson, acest esec apartine ultimului guvern laburist, care nu a depus suficiente eforturi pentru a reforma sistemul de invatamant si de a garanta ca tinerii sunt pregatiti pentru piata fortei de munca.

Aproape un sfert dintre elevii britanici au probleme sa citeasca si sa scrie corect la terminarea scolii primare

Primarul sustine, totodata, ca scolile din Londra se descurca mai bine decat cele din tara, situatia fiind valabila chiar si pentru scolile aflate in zonele mai sarace a orasului. Pe de alta parte, in pofida eforturilor depuse de Tony Blair si de Andrew Adonis in privinta reformei sistemului educational, lucrurile bune facute de acestia au fost blocate de fiecare data de catre Gordon Brown si sindicatele profesorilor.

Rezultatul - scrie Johnson - este ca un numar foarte mare de copii parasesc scoala primara - aproximativ unul din patru - fara a putea citi sau scrie in mod corespunzator sau fara a cunoaste matematica de baza. Nu e de mirare, deci, ca ei vor pierde pe piata locurilor de munca in fata unor imigranti harnici din Europa de Est, care pot prelua un mesaj telefonic in mod corect, explica primarul Londrei.

"Laburistii au imprumutat persoane din alte tari pentru a umple golul de competente si a mentine costurile reduse, dar nu au facut aproape nimic in privinta reformarii sistemului educational pentru a permite tinerilor britanici sa faca fata acestei concurente. Ei au imprumutat sume astronomice pentru a mentine statul bunastarii si toate accesoriile sale birocratice, dar nimic pentru a reforma sistemul, pentru ca tara sa poata face fata atunci cand banii sunt mai putini", scrie politicianul conservator.

Potrivit lui Johnson, toate aceste reforme trebuie sa fie acum realizate de catre conservatori, intr-un context economic dificil. Nu este usor si presupune recunoasterea unor lucruri dure, recunoaste acesta. 'Trebuie sa le explicam tinerilor ca pot gasi glorie si interes in orice loc de munca si ca se poate incepe pe post de chelner si sfarsi extrem de bogat', explica Johnson.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#imigranti Marea Britanie, #piata muncii Marea Britanie, #educatie tineri britanici , #Job in Anglia