Exodul creierelor are o singura directie: Tot inainte, spre Statele Unite!

Miercuri, 13 Aprilie 2016, ora 13:14
3389 citiri
Exodul creierelor are o singura directie: Tot inainte, spre Statele Unite!
Foto: Wikimedia

America ramane destinatia cea mai atractiva pentru cele mai dotate creiere din lume, dupa cum dovedesc datele statistice prelucrate de Serviciul pentru Migratie si Cetatenie din Statele Unite.

Numarul solicitantilor care au completat cererea de acordare a vizei H-1B, cea mai comuna forma de obtinere a vizei de sedere pentru cetatenii straini super-calificati, este in crestere fata de anii precedenti, anunta postul CNN Money.

Loterie dura

236.000 de cereri de viza H-1B au fost depuse in acest an inainte de initierea Loteriei Vizelor. Cifra este cu 3.000 mai mare decat cea inregistrata in 2015 si mult peste cele 172.500 de solicitari din 2014.

Doar 85.000 de solicitari vor primi un raspuns pozitiv, 20.000 dintre acestea fiind oricum rezervate pentru absolventii cursurilor de master ale unor universitati americane.

Procesul selectiei a inceput deja de pe 9 aprilie, iar autoritatile statale din anumite zone ale SUA cauta deja modalitati prin care sa ajute unii solicitanti valorosi sa scape de furcile caudine ale loteriei vizelor.

"Loteria face totul mai nesigur pentru aplicanti", spune Tahmina Watson, un avocat specializat in drepturile imigrantilor, care a si anticipat ca anul acesta numarul solicitarilor va fi in crestere.

In New York, Massachusetts si Colorado, autoritatile apeleaza la programele unor universitati din zona pentru a-i ajuta pe solicitantii bine pregatiti sa scape de selectia dura facuta de autoritati.

Lideri in inovatie

Reprezentantii companiilor din Silicon Valley sunt printre cei mai infocati sustinatori ai cresterii cotei de selectie in cazul imigrantilor cu calificari inalte.

Interesul lor este justificat, daca tinem cont de faptul ca noii veniti se arata printre cei mai talentati antreprenori in sectoare tehnologice noi. Insa, fara o cale de a ramane in SUA, multi dintre acestia ar putea ajunge sa isi duca ideile si firmele in alte tari.

Cel mai recent studiu al Fundatiei Nationale pentru Politica Americana arata ca 50% din companiile care au ajuns la o valoare de piata de peste 1 miliard de dolari au in spate cel putin un fondator imigrant.

Ron Conway, o legenda in randul investitorilor americani, a vorbit si el in sprijinul imigrantilor cu inalta calificare. "28% din noile stratup-uri tehnologice sunt initiative ale imigrantilor", a aratat acesta.

Cazuri dezastruoase

Conway este membru al FWD.us, un grup care sustine modificarea legii migratiei in SUA. FWD.us a fost lansat in 2013 de catre Mark Zuckenberg si alti sefi de companii tehnologice.

"Avem directori de companii care nici nu pot sta in tara alaturi de echipele pe care le coordoneaza, din cauza strictetii legii migratiei. Astea mi se par cele mai catastrofice cazuri", a marturisit Conway.

#loteria vizelor Statele Unite, #selectie imigranti SUA, #antreprenori imigranti Statele Unite , #Job in SUA