Biletul de intrare intr-o institutie europeana: Cum obtii un job la UE - Interviu

Marti, 10 Aprilie 2012, ora 08:29
7663 citiri
Biletul de intrare intr-o institutie europeana: Cum obtii un job la UE - Interviu

O cariera europeana, cu un salariu de 4.000 de euro, suma la care se adauga alte beneficii printre care alocatie pentru casa sau pentru copii este motivatia fiecarui candidat la un job la Bruxelles.

Pentru a putea trece cu brio procesul de selectie, care se doveste a fi o piatra de incercare si pentru cei mai pregatiti candidati, ai nevoie de minim sase luni de pregatire, este de parere Dr. Mihaela Stroe, Training Manager & Career Coach Euroconcurs.

Procesul de recutare include o etapa de preselectie sustinuta in Romania si o etapa de selectie care are loc la Bruxelles. La primele examene, sustinute in limba romana, sunt testate capacitatile de gandire situationala si abilitatile de rationament verbal. Cea de-a doua proba va fi una scrisa si va consta intr-un studiu de caz din domeniul in care esti specializat si un exercitiu de grup in care iti vor fi testate abilitatile de prezentare.

Procesul de recrutare nu se termina insa aici! Dupa aceste doua examinari, urmeaza proba de foc, care consta intr-un interviu in fata comitetului de selectie.

Afla cum trebuie sa iti pregatesti aplicatia pentru un job la Bruxelles de la Dr. Mihaela Stroe, Training Manager & Career Coach Euroconcurs.

Un job in cadrul unei institutii europene este o oportunitate cu care Romania invata sa se obisnuiasca. Care sunt avantajele unui astfel de job?

Asa este, dupa aproape sase ani de cand sunt alaturi de Euroconcurs, observ ca romanii incep sa aprecieze tot mai mult o cariera europeana. Iata cateva dintre avantajele unui asemenea job: oportunitati pentru dezvoltare personala si profesionala, planificarea carierei, conditii flexibile de lucru pentru a avea un echilibru munca-viata personala, cariera internationala, pachet competitiv de remuneratie si beneficii si nu in ultimul rand, un loc de munca provocator.

Care sunt etapele recrutarii pentru o pozitie in cadrul unei institutii europene?

Din martie 2010 procesul de selectie este structurat in doua mari etape:

1.Etapa de pre-selectie:

Se da pe computer contra-conometru (de aceea se numeste CBT- computer based test) si se testeaza abilitatile de rationament verbal, calcul matematic si abstract (ce se sustin in limba romana), precum si capacitatea de gandire situationala (care se sustine la alegere intre engleza, franceza sau germana).

2.Centrul de evaluare:

Daca treci cu brio de etapa de pre-selectie, daca CV-ul tau corespunde profilului pentru care candidezi, esti chemat la Bruxelles intri intr-un centru de evaluare (toate costurile de deplasare si cazare sunt suportate de UE). Aici vei sustine un exercitiu de grup, ti se testeaza abilitatile de prezentare si ai un interviu structurat, fata in fata cu comitetul de selectie.

Din 2011 proba scrisa din cadrul acestei etape, ce consta dintr-un studiu de caz din domeniul tau de specialitate, se sustine in Romania, la Bucuresti. Atentie: toate evaluarile din Centrul de Evaluare se vor sustine in a doua limba a candidatului, ce poate fi la alegere intre engleza, franceza sau germana.

Care este profilul candidatului ideal pentru un job la o institutie europeana

Intre octombrie 2010 si martie 2011 am realizat o cercetare calitativa in cadrul Comisiei Europene cu privire la profilul candidatului ideal si iata din ce este compus: competente (pe baza Competencies Framework facuta de EPSO- Oficiul European pentru Selectia Personalului); educatia sa fie relevanta pozitiei pentru care se candideaza; valori personale (sa fie aliniate cu cele organizationale ale institutiilor europene); abilitati interpersonale; entuziasm si motivatie reala.

Iata care sunt aptitudinile pe care trebuie sa le aiba un candidat pentru un astfel de job: capacitatea de a analiza si solutiona probleme; abilitatile de comunicare; capacitatea de a obtine calitate si rezultate; abilitatile de formare si dezvoltare continua; capacitatea de a prioritiza si organiza; flexibilitatea si rezistenta la stres; abilitatile de colaborare si lucru in echipa; abilitati de leadership.

Ce ar trebui sa stie persoana care intentioneaza sa aplice pentru un job in cadrul unei institutii UE?

Ar trebui sa stie ca fara pregatire temeinica si seriozitate, nu poate accede la un job intr-o institutie europeana. Din 2009, romanii participa la competitiile deschise europene, alaturi de alte 26 de state si atunci, pentru a fi printre cei mai buni din Europa, trebuie sa te pregatesti. Un amanunt important: sa te pregatesti din timp, cu cel putin sase luni inainte de aplicatie.

Cum ar trebui sa pregatesca un candidat aplicatia pentru un job in cadrul institutiilor europene?

In primul rand, sa se hotarasca ca vrea un job intr-o institutie europeana. Apoi, sa se informeze ce competitii sunt si cand (ciclul competitional este astfel: martie pentru administratori, iunie pentru lingvisti, noiembrie pentru asistenti). Sa afle ce presupun cele doua etape de pre-selectie si selectie si sa inceapa rapid pregatirea pentru prima faza, cea de CBT.

Pentru pregatire, recomand bineinteles cursurile noastre, pentru ca, fiind training manager, stiu calitatea si nivelul pe care il au. Aceste cursuri sunt concepute de mine si de cei doi traineri romani, psiholog Augustin Iordache (rationament abstract si gandire situationala) si Dr. Cristian Carstoiu (rationament verbal si numeric) si ofera metodologia pentru rezolvarea eficienta a testelor.

Dupa ce se trece de etapa de CBT, urmeaza pregatirea psihologica pentru Centrul de Evaluare, care este o adevarata piatra de incercare pentru candidati. Cei care ajung pe lista de rezerva, vor trebui apoi sa se pregateasca pentru interviurile fata in fata cu viitorii lor sefi care vor avea loc la Bruxelles.

In plus, un candidat poate face teste din carti, coaching personalizat, familiarizare cu mediul de lucru european si cultura organizationala a Uniunii Europene, poate afla detalii despre istoria UE si nu in ultimul rand, trebuie sa isi faca o autoevaluare pertinenta pentru a afla nivelul la care se afla in acel moment.

Ce includ cursurile specializate de pregatire? Care sunt materiile, modulele?

Avem mai multe tipuri de cursuri specializate de pregatire. Pe de o parte, sunt seminariile intersive de doua zile pentru ambele etape ale competitiei: Computer Based Test si Centru de Evaluare.

Modulele seminarului intensiv de pregatire pentru etapa Computer Based test sunt: Rationament Abstract si Gandire Situationala (in prima zi), Rationament Verbal si Rationament Numeric (a doua zi). Modulele seminarului intensiv de pregatire pentru etapa Centru de Evaluare sunt: Studiu de caz si Abilitati de prezentare (in prima zi), Exercitiu de grup si Interviu Structurat (a doua zi).

Pe de alta parte, punem la dispozitia celor interesati si care nu se pot deplasa la Bucuresti unde sustinem seminariile intensive fata in fata, sau sunt in afara Romaniei webinarii live pentru rationament verbal si numeric sustinute de Dr. Cristian Carstoiu si pentru redactarea motivatiei sustinute de mine.

Cat costa un astfel de curs si care este procentul de promovabilitate pe care l-ati inregistrat pana in prezent?

Un seminar intensiv pentru doua zile costa 800 de lei (cu reducere, daca sunt platite anticipat cele doua zile). O zi de seminar intensiv costa 450 de lei. Un webinar live timp de doua ore (spre exemplu, rationament verbal) costa 150 de lei

Am observat din 2006 pana in prezent ca aproape un sfert din cursantii avuti au promovat.

Care sunt cunostintele pe care un candidat le va acumula din aceste cursuri, si pe care nu ar putea sa le insuseasca prin exercitiu individual?

Aceste seminarii intensive ii ajuta pe candidati sa isi dezvolte abilitatile cerute de EPSO (rationament verbal, numeric, abstract si gandire situationala).

Nu oferim cunostinte, ci le oferim metodele si tehnicile pentru rezolvarea rapida a testelor. Un profesor iti arata ce se afla in spatele intrebarilor, care sunt "pattern-urile" pe care trebuie sa le urmaresti, cum sa iti gestionezi timpul. Astfel scutesti din timpul pe care l-ai pierde descoperind toate aceastea de unul singur.

#locuri munca UE, #angajati UE, #joburi UE, #joburi institutii europene , #Job in UE