Generatia de sacrificiu: Pentru criza economica vor plati cu cariera 20% dintre tinerii europeni

Miercuri, 08 Octombrie 2014, ora 13:38
2888 citiri
Generatia de sacrificiu: Pentru criza economica vor plati cu cariera 20% dintre tinerii europeni

La mai bine de 17 ani de la primul summit pe tema locurilor de munca, peisajul pietei de munca din Europa este inca unul dezolant. 20% dintre tinerii din statele UE sunt in continuare someri, in timp ce variantele luate in calcul de liderii europeni pentru reducerea somajului adancesc si mai mult prapastia creata intre acestia.

Astazi, la Milano, o noua discutie pe tema dezvoltarii locurilor de munca in Europa scoate in evidenta disensiunile existente intre liderii celor mai puternice economii de pe continent.

Gazda, prim-ministrul Matteo Renzi, va insista pe noul set legislativ privind concedierea mai rapida si acordarea unor ajutoare de somaj consistente pentru cei concediati, iar presedintele Frantei, Francois Hollande, este pregatit sa isi sustina ideea cheltuirii unor sume suplimentare pentru stimularea infiintarii de noi locuri de munca pentru tineri. Cancelarul german Angela Merkel vine pregatita sa blocheze orice astfel de initiativa, in timp ce premierul britanic David Cameron a ales sa absenteze, anunta publicatia Bloomberg.

Sacrificiu pe perioada nedeterminata

Mentinerea unei cote ridicate de somaj in randul tinerilor tinde sa aiba efecte dezastruoase asupra productivitatii economice pe termen lung, sustin analistii.

"O intreaga generatie este sacrificata in tari precum Spania. Acest fenomen va avea un impact pe termen lung asupra economiei din zona iberica", a declarat intr-un interviu Ludovic Subran, economist-sef in cadrul societatii e asigurari Euler Hermes. Un pericol pe care il intrevede si presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, al carui mesaj catre liderii europeni a fost de a elimina restrictiile de pe piata muncii din anumite state, chiar si cu riscul de a infrunta mania muncitorilor care pana acum s-au bucurat de protectia asigurata de guvernele proprii.

Cele 18 tari din zona euro se zbat sa depaseasca momentul de stagnare economica in care se afla acum doua treimi din Uniunea Europeana, iar problema somajului este una ardenta pentru toti cei implicati.

In aceeasi situatie

In 1997, Jean Claude Junker, pe atunci prim-ministru al Luxemburgului, a mediat discutiile purtate pe tema somajului de 11% existent in statele care se aratau pregatite sa adere in zona economica a monedei unice.

In 2014, Junker este presedintele Comisiei Europene, iar in agenda sa de astazi este trecuta problema somajului de 11,5% existent in statele componente a zonei euro. Conform datelor prelucrate de Eurostat, tinerii de pana in 25 de ani au dus constant greul somajului in cei 17 pierduti in discutii inutile purtate de liderii europeni. Procentul de acum, de 21,7% al tinerilor care nu isi gasesc un loc de munca, este aproape indentic cu cel inregistrat in 1997.

"Liderii statelor europene trebuie sa gaseasca solutii clare de rezolvare a acestei crize. Trebuie evitata in primul rand posibilitatea ca tinerii sa fie in acelasi timp si in afara scolii, si someri. Trebuie gasite solutii atat pentru introducerea tinerilor in campul muncii, cat si pentru o buna pregatire profesionala a lor", considera Ludovic Subran.

La inceputul lui 2013, infuzia de fonduri pentru scolarizarea tinerilor, dezghetarea pietei de munca si dezvoltarea sistemului educational de ucenicie al tinerilor a primit o infuzie de 6 miliarde de euro. Grosul sumei urma sa alimenteze piata muncii si educationala din Grecia, Portugalia, Spania, nord-estul Italiei, jumatate din Franta si cateva landuri al Germaniei rasaritene, zone unde rata somajului a atins cote alarmante.

Franta a semnat pentru alocarea sumei de 620 de milioane de euro in iunie. O luna mai tarziu, Italia a primit dreptul de a folosi 1,1 miliarde de euro in acelasi scop. Ambele state cer acum o finantare mai consistenta, desi nu au cheltuit in totalitate sumele alocate, in timp ce reprezentantii Germaniei cer mai intai sa vada rezultatele infuziei de bani.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#piata muncii Europa, #somaj tineri, #nivel somaj Europa , #Job in UE