Ironie amara: Ultimul raport OCDE arata ca grecii ar fi cei mai harnici europeni

Marti, 07 Iulie 2015, ora 12:52
4387 citiri
Ironie amara: Ultimul raport OCDE arata ca grecii ar fi cei mai harnici europeni
Foto: Pixabay

Statistica oficiala a Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) este in masura sa desfiinteze ideea preconceputa despre lenea muncitorilor eleni.

Conform datelor prelucrate de analistii organizatiei, media anuala a orelor muncite in Grecia este cea mai mare din Uniunea Europeana, depasind inclusiv programul de lucru al angajatilor din Germania, Olanda sau Danemarca, dupa cum reflecta datele publicate pe site-ul OCDE. In mod ironic insa, Grecia este si tara europeana aflata in prag de colaps economic.

Munca in zadar

In martie, cu ocazia vizitei sale la Berlin, premierul elen Alexis Tsipras ii cerea Angelei Merkel sa scoata din mintea compatriotilor ei ideea falsa ca grecii ar lenevi toata ziua.

"Grecii nu sunt lenesi!", a tinut Tsipras sa precieze in fata presei germane, iar datele statistice emise astazi de OCDE tind sa ii dea dreptate.

Timp de 15 ani, muncitorii eleni au intretinut un ritm de lucru intens, cu un program anual cuprins intre 2019 ore/cap de angajat si 2136 ore/ angajat.

Media este mult peste ceea ce intalnesti in tarile dezvoltate ale UE, unde muncitorii danezi, germani si olandezi par sa huzureasca avand orare anuale de 1300-1400 de ore de munca.

Din nefericire, eforturile depuse de angajatii eleni nu au rezolvat si criza datoriilor din tara, Grecia fiind acum in prag de colaps financiar, ca urmare a impasului inregistrat in negocierile cu credditorii internationali ai tarii.

Situatia pare oarecum de inteles daca este sa tinem seama ca intre 2000 si 2010, perioada in care elenii au muncit in medie 2100 de ore/an, proportia angajatilor din sistemul bugetar era de aproximativ 40% din randul populatiei active.

Ulterior, reformarea sistemului administrativ, scaderea salariilor si cresterea somajului pana la 28% in Grecia au coborat performanta economica a tarii, deja ajunsa la un grad de indatorare foarte mare.

Depasiti doar de coreeni si mexicani

Din punct de vedere al orarului anual de munca, grecii par sa fie "workaholic-ii" Europei, cu o medie care depaseste cu peste 200 de ore anual programul de lucru al angajatilor din Letonia, Estonia, Ungaria, Polonia sau Cehia.

Pe plan global, doar mexicani si muncitorii din Coreea de Sud se dovedesc mai harnici decat elenii. In Mexic, media orelor de munca prestate de un angajat in cursul ultimilor 15 ani este de aproximativ 2270 de ore.

In Coreea de Sud, avansul tehnologic a redus orarul mediu de munca al unui angajat de la 2512 ore/an, cifra inregistrata in anul 2000, pana la 2163 de ore, conform datelor prelucrate in 2012 si 2013.

Marile economii din Europa mentin un program de lucru de 1400-1700 de ore de munca pe an pentru un angajat. Media pe tarile membre OCDE este de 1770 ore de munca/angajat, conform datelor statistice prelucrate in ultimii doi ani.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#program munca Grecia, #productivitatea muncii Grecia, #orar munca tari Europa, #statistica OECD , #Job in UE