Beneficiile muncii de weekend

Duminica, 14 Iunie 2009, ora 20:32
4027 citiri
Beneficiile muncii de weekend

Weekend-urile au un loc aproape mitic in vietile oamenilor care muncesc. Acele doua zile sunt mereu atat de mult asteptate.

In acele aproximativ 48 de ore poti realiza orice: sa petreci, sa te relaxezi, sa dormi, sa citesti, sa iti rezolvi comisioanele si multe altele. Sansa de a face, in sfarsit, ceva ce in timpul saptamanii nu ai putut este de nepretuit.

Daca reusesti sau nu sa tai ceva de pe lista cu lucrurile pe care le ai de facut e cu totul alta poveste. Da vina pe anii de educatie care te-au invatat sa fii cuminte toata saptamana si poate in weekend te poti duce la aniversarea unui prieten sau la cinema.

Uita putin de ideea conform careia weekend-urile sunt singurul motiv pentru care te trezesti in diminetile de luni si vei descoperi ca sa muncesti sambata si duminica poate sa fie un lucru chiar benefic pentru tine. Trebuie doar sa-ti schimbi modul de a privi lucrurile, sfatuieste cnn.com.

La dispozitia ta

Parte din frumusetea weekend-ului este ca nu trebuie sa te preocupe faptul ca altii ti-ar putea lua din timpul personal. Intr-o zi de marti, de exemplu, toata lumea lucreaza, ceea ce inseamna, cel mai probabil, ca vin la tin cu diverse probleme pe care trebuie sa le rezolvi sau incearca sa-si programeze o intalnire fata in fata cu tine. O zi de lucru in weekend iti permite sa-ti faci treaba cu conditiile tale, fara intreruperi.

Redu stresul din timpul saptamanii

Chiar daca esti obisnuit sa vezi weekend-urile ca pe doua zile de detoxifiere de munca, sambata si duminica isi pot scadea nivelul de stres in timpul saptamanii. Oricat de mult ne-ar placea sa credem ca programul tuturor se invarte in jurul programului nostru, stim din experienta ca acest lucru nu este adevarat. Obligatiile personale, precum o petrecere la firma sotiei, o piesa de teatru a copilului, o noapte la opera, pot afecta productivitatea de luni pana vineri.

Daca esti dispus si vrei sa lucrezi in weekend, poti face fata intreruperilor din timpul saptamanii, fara sa te panichezi. Daca ai de predat un proiect intr-o saptamana, oricat timp pierzi azi lucrand la el, il poti recupera mai tarziu. Spune-ti singur ca ceea ce nu reusesti sa termini azi poti termina, la timp, si mai tarziu si totul va fi in regula.

Bani in plus

Munca de weekend iti poate aduce bani in plus in doua moduri diferite. In primul rand, daca ai un job la care orele suplimentare platite include si sambetele si duminicile, castigi mai multi bani decat ai castiga in mod normal in timpul saptamanii de lucru.

Un alt mod de a-ti umfla portofelul este sa-ti mai iei un job. Daca jobul din timpul saptamanii nu necesita munca de weekend, iti poti gasi un job part-time, pentru a umple si timpul ramas. Nu numai ca vei face mai multi bani, ci vei castiga experienta si abilitati numai bune de trecut in CV.

Managementul timpului

Pentru unii angajati, sa mearga la birou sau sa lucreze de acasa sambata dimineata nu reprezinta un inconvenient pentru ca nu permit acestor activitati sa le domine viata. Daca vrei sa strecori cateva ore de munca in plus sau sa fii inainte cu treaba, iti poti folosi o parte din weekend, fara a-l sacrifica in intregime. De exemplu, trezeste-te devreme sambata dimineata si rezerva-ti cateva ore, astfel incat sa stii ca trebuie sa termini pana la pranz, ca sa poti merge la un film sau sa poti iesi in oras cu prietenii.

Cand stii ca atunci cand ceva te distrage de la munca inseamna ca vei avea mai putin timp pentru tine sau pentru familia ta, ai sanse mai mari sa lucrezi cu spor. Iti poti da seama ca acele cateva ore de weekend sunt mai productive decat o intreaga zi de munca la birou, in timpul saptamanii.

O reputatie mai buna

Este absolut necesara existenta unui echilibru intre viata personala si cea profesionala, asa ca nu vrei sa lucrezi sapte zile pe saptamana, fara pauza, doar ca sa ai reputatie de angajat extrem de muncitor.

Totusi, daca esti dispus sa renunti la putin din timpul tau, din cand in cand – poate o zi de sambata pe luna sau cateva ore din sambete, o data la cateva luni – pentru a termina un proiect sau pentru a-ti ajuta seful, eforturile tale vor fi recunoscute.

Daca jobul tau nu presupune un program de la 9 la 18 si lucrezi serile sau doar in anumite zile, colegii tai iti pot cere sa-i ajuti ocazional, preluandu-le din sarcini. Chiar daca e posibil sa ai mereu weekend-urile libere si sa fii tentat sa-i refuzi, munca de weekend iti poate aduce bani suplimentari si posibilitatea de a te rasfata in timpul saptamanii, in vreme ce toti ceilalti se spetesc la birou.

#angajat, #bani, #cariera, #companie, #job, #weekend , #Job in weekend