Cum te-ai descurca cu doua joburi

Miercuri, 23 Februarie 2011, ora 15:29
3233 citiri
Cum te-ai descurca cu doua joburi

In ziua de astazi, nu doar cei cu un post mediocru simt nevoia unei surse suplimentare de venit. Chiar si profesionistii se vad nevoiti sa faca eforturi in plus pentru a-si castiga o existenta decenta, iar de cele mai multe ori asta se concretizeaza printr-un al doilea job, potrivit Monster.com.

Intr-adevar, unii apeleaza la o a doua activitate pentru dezvoltarea de noi abilitati, insa majoritatea o fac pentru bani, spun expertii.

Chiar daca majoritatea angajatorilor respingeau la un moment dat ideea de a-ti lua un al doilea job, in ziua de astazi unii au devenit mai flexibili si accepta ca unul dintre membrii echipei sa "jongleze" pe alte planuri.

Expertii in HR te sfatuiesc sa cantaresti cu atentie argumentele pro si cele contra, inainte sa accepti al doilea job.

Argumentele pentru al doilea job


Argumentul financiar

Banii raman principalul motiv pentru care oamenii isi asuma sarcini suplimentare.

Criza economica, reducerea salariilor si situatia instabila de pe piata muncii a determinat o crestere considerabila a necesitatii unui venit suplimentar.

Siguranta

Multi profesionisti se bazeaza in ziua de azi pe o a doua sursa de venit pentru ca au sentimentul ca principalul lor job nu este complet sigur, iar presupunerile lor nu sunt departe de adevar.

Libertatea

Un al doilea job sau o cariera paralela poate aduce beneficii de tip psihologic, iar cel mai mare confort poate fi considerat sentimentul de a nu fi legat de o singura companie.

Dobandirea de noi aptitudini

Daca ai in plan o schimbare de cariera, un job part-time poate fi o modalitate de a "testa terenul" si sa iti dezvolti aptitudinile antreprenoriale, spun specialistii.

Argumente contra unui al doilea job

Timpul

Gandeste-te ca un al doilea job inseamna inca 10 sau 20 de ore pe saptamana petrecute muncind, la care poti adauga si timpul petrecut pe drumuri si dezamagirea celor dragi care te vor vedea din ce in ce mai putin.

Conflictul de interese

Un al doilea job oferit de competitie poate naste un conflict de interese, mai ales daca lucrezi intr-un domeniu unde pui in aplicare ce ai invatat de la principalul angajator, care insista sa aiba drepturi de proprietate asupra activitatii tale intelectuale.

Scaderea randamentului


Unul dintre motivele pentru care angajatii cu un al doilea job sunt priviti cu indoiala de catre angajatorii lor este teama ca prea multa munca ii va epuiza.

Unele companii ar putea sa iti ceara atentie permanenta, iar asta presupune si orele din timpul personal.

Discutii cu angajatorul


Chiar daca organizatia accepta ideea unui aldoilea job, sefii directi ar putea sa nu fie de acord cu ea si sa considere ca te incadrezi in tipologia angajatului vesnic nemultumit, in acest caz de banii pe care ii primesti.

Cum te descurci cu doua joburi?


Iata cateva sfaturi oferite de expertii Monster.com, pentru situatia in care iei in considerare un al doilea job.

Alege un domeniu paralel

Facand aceasta alegere, eviti riscul epuizarii, dar si conflictul de interese, spun specialistii.

Analizeaza problema cu departamentul de HR

Politicile multor companii vizeaza direct problema celui de-al doilea job, insa daca in compania ta nu s-a discutat despre asa ceva, cea mai inteligenta miscare ar fi sa pornesti o discutie pe aceasta tema.

Nu uita ca un al doilea job ar putea genera adevarate conflicte, mai ales daca te gandesti la un serviciu cu jumatate de norma in aceeasi profesie sau un job legat direct de cel cu norma intreaga de acum.

Analizeaza motivele pentru care faci alegerea


Este buna ideea de a-ti suplimenta veniturile, insa ideal ar fi ca al doilea job sa fie o parte din planurile tale profesionale de viitor, daca nu vrei sa iti irosesti toate resursele inca de acum.

#job, # profesionisti, # argumente pro si contra, # al doilea job, # venituri suplimentare , #Job part time