Doua joburi part-time sau unul full-time?

Vineri, 10 Iulie 2009, ora 11:22
2839 citiri
Doua joburi part-time sau unul full-time?

Ai prefera sa ai doua joburi sau mai bine unul singur?

Cel mai probabil, reactiile se incadreaza in doua categorii:

1.     “In situatia economica actuala, am noroc daca imi gasesc un singur job!”

2.    “De abia am timp sa ma ocup de un job, daramite de doua.”

Ambele reactii sunt justificate, insa pun in lumina doua motive pentru care multi angajati aleg sa aiba doua joburi in loc de unul singur: economia si timpul.

Pentru multi dintre cei care isi cauta de lucru, o slujba permanenta si full-time este solutia ideala, dar situatia economica actuala a pus pe “pauza” multe angajari. Chiar daca angajatorii vor si au nevoie de angajati full-time, nu au bugetul necesar pentru a-i recruta. Astfel, apare o solutie alternativa: pozitiile part-time (sau chiar temporare), scrie careerbuilder.com.

Daca ai o aversiune fata de deja clasicul program de la 9 la 18, care iti monopolizeaza zilele de lucru, joburile part-time iti pot oferi flexibilitatea de care ai nevoie. Astazi, multi oameni aleg aceasta optiune si o considera mult mai buna decat sa fie someri sau sa aiba un job care nu le place.

Strategie de supravietuire

Scott Rutt are doua slujbe, chiar daca, teoretic, sunt clasificate ca fiind full-time. In zilele noastre, acesta se simte mai in siguranta ca are totusi un job pe care sa se bazeze, in caz ca-l pierde pe celalalt.
“Imi impart timpul intre o companie de software, ziua, si un web site financiar, noaptea,” spune Rutt. “Cred ca este benefic, avand in vedere ca ambele companii au facut disponibilizari in ultima vreme. Am reusit sa evit valul in ambele cazuri, dar am siguranta ca daca imi pierd un job, tot voi reusi sa-mi platesc ratele.”

In afara de siguranta financiara, doua joburi iti pot oferi si confortul unei tranzitii blande catre un alt domeniu sau catre o alta oportunitate de business. Poti obtine oricand un job full-time intr-un domeniu nou, dar cu un al doilea job, un job part-time, ai flexibilitatea necesara pentru a incerca lucruri noi. Acest lucru este adevarat mai ales daca vrei sa fii un angajat independent sau sa-ti pui pe picioare propria afacere.

“Aceasta este o oportunitate minunata pentru oamenii care vor sa-si intemeieze propria afacere,” spune Jill Lazar, Everything Events, companie de event-planning. “Daca nu-ti poti gasi imediat un job full-time, ofera-ti serviciile companiilor care nu-si permit sa angajeze pe cineva full-time.” Aceasta detine propria afacere si lucreaza, de asemenea, si ca event planner.

“Sa te bucuri atat de siguranta unui job, cat si de oportunitatea de a-ti dezvolta propria afacere cred ca este cea mai buna optiune de care poti avea parte pe plan profesional,” spune Lazar.

Flexibilitate

Daca trebuie sa incepi programul la ora 9 sai sa-l termini la ora 17 (sau mai tarziu), viata personala si obligatiile tale mai au parte de atentia ta doar in serile din timpul saptamanii si in weekend-uri. In timp ce acest lucru poate fi in regula pentru multi angajati, nu este simplu pentru toata lumea. Viata nu se petrece mereu in functie de programul tau de lucru.

Heidi Waterfield are doua joburi part-time la SFBags.com si la Square Two Designs, ambele ca director de comunicatii, si gaseste aceasta flexibilitate ca fiind revigoranta. Acest lucru include libertatea de a te concentra pe jobul care este cel mai presant intr-un anumit moment.

“De asemenea, imi pot concentra eforturile asupra jobului care necesita cea mai mare atentie intr-un moment dat,” spune aceasta.

“Uneori, cand atmosfera se incinge la ambele joburi, devine destul de solicitant, insa castig mult mai multa experienta, dar si noi abilitati, avand doua slujbe in loc de una.”

De asemenea, o astfel de situatie merita privita pozitiv si din perspectiva unei nevoi de angajare. Intr-o piata de munca destul de competitiva, trebuie sa te remarci intr-un mod inteligent. Un istoric profesional care demonstreaza ca poti gestiona mai multe sarcini in acelasi timp si care iti permite sa dobandesti noi abilitati mai repede decat alti candidati? Nu suna deloc rau.

Te poti astepta sa gasesti mai multi angajatori deschisi spre astfel de oportunitati, spune Robbie Kellman Baxter, consultant la o firma de strategii in afaceri.
“Unul dintre lucrurile extraordinare pe care la aduce criza economica este posibilitatea de orientare spre o munca flexibila. Este in interesul lor si in interesul angajatilor lor,” spune acesta. Angajatorii au nevoie de ajutor, insa nu au libertatea financiara de a angaja pe oricine doresc, iar cei care isi cauta un job au nevoie de un salariu si de o slujba potrivite pentru stilul lor de viata.

“Doua slujbe part-time? Trei slujbe part-time? Pozitii pe termen scurt? Lucru de acasa? Toate sunt posibilitati viabile,” spune Baxter. “Toata lumea gandeste mai creativ si mai flexibil cand vine vorba de cariera sa. Multe joburi pot include flexibilitate cand vine vorba de rolul detinut, de distribuirea orelor de lucru, de locul din care muncesti si de durata rolului pe care il ai.”

Daca simti ca actuala ta situatie nu este potrivita pentru tine, gasirea unei slujbe part-time poate fi o buna solutie de a-ti rezolva problema.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#angajat, #angajator, #cariera, #companie, #full, #job, #part, #time , #Job part time