Studiu: 75 de milioane de tineri vor fi someri in 2012

Marti, 22 Mai 2012, ora 13:39
1768 citiri
Studiu: 75 de milioane de tineri vor fi someri in 2012

In 2012, numarul tinerilor fara loc de munca va ajunge la circa 75 de milioane, adica 12,7% din forta de munca tanara la nivel global cu varsta cuprinsa intre 15 si 24 de ani, o crestere cu aproximativ patru milioane fata de 2007, se afirma intr-un raport publicat marti de International Labor Organization (ILO).

Criza de pe piata muncii este deosebit de puternica in economiile dezvoltate, fiind proiectata o rata a somajului de 18% in randul tinerilor pentru acest an, se mentioneaza in raportul "Global Employment Trends for Youth 2012".

Se estimeaza de asemenea ca procentul va fi chiar mai mare daca se iau in considerare cei 6,4 milioane de tineri la nivel mondial care fie au renuntat la cautarea unui loc de munca, fie au decis sa-si prelungeasca studiile din cauza conditiilor extrem de nefavorabile de pe piata fortei de munca. Luand in considerare acest numar, rata estimata a somajului la nivel mondial in randul tinerilor a fost de aproximativ 13,6% in 2011.

Conform raportului, numarul tinerilor someri nu va scadea pana cel putin in 2016. O presiune suplimentara asupra ratei somajului este de asteptat sa aiba loc in momentul cand cei care-si prelungesc perioada de studii, din cauza perspectivelor limitate de gasire a unei slujbe, vor intra in cele din urma pe piata fortei de munca.

In mod special, starnesc ingrijorari tinerii care nu sunt nici angajati, nici nu urmeaza o forma de invatamant sau pregatire profesionala, cunoscuti sub acronimul de "NEET" in multe tari, "tineretul deconectat" in Statele Unite si "nici-nici" in tarile vorbitoare de limba spaniola.

Numarul acestora a fost in crestere de la inceperea crizei, se arata in raport. In 2010, 15,6% din tinerii din Statele Unite nu erau nici angajati, nici nu urmau o forma de invatamant sau de pregatire profesionala.

In Uniunea Europeana, rata a crescut cu 1,9% fata de nivelul din momentul pre-criza de 10,9%, si a depasit 15% in Bulgaria, Italia, Irlanda, Letonia, Romania si Spania. Datele pentru 24 de economii in curs de dezvoltare indica o rata medie a NEET de 12,4 % pentru barbatii tineri si 28,1% pentru femeile tinere.

#rata somaj tineri 2012, #tineri piata munca, #tineri criza piata muncii , #Joburi studenti