Angajati in Romania: Jumatate sunt platiti cu salariul minim, iar majoritatea tinerilor sunt necalificati. Cine e de vina?

Miercuri, 04 Iulie 2018, ora 14:52
13733 citiri
Angajati in Romania: Jumatate sunt platiti cu salariul minim, iar majoritatea tinerilor sunt necalificati. Cine e de vina?
Foto: CC0 Creative Commons

Aproximativ 46% dintre angajatii din Romania sunt platiti cu salariul minim pe economie, iar cei care castiga peste 700 de euro reprezinta doar 16% din total, se arata intr-un studiu privind dinamica pietei muncii la nivelul principalelor industrii angajatoare, realizat de Patronatul Investitorilor Autohtoni (PIAROM) cu sprijinul Inspectiei Muncii.

"O tendinta ingrijoratoare este polizarea fortei de munca in zona salariului minim pe economie. Am analizat salariile brute de incadrare si am constatat ca aproximativ 46% dintre contractele de munca sunt in zona salariului minim - vorbim de cifre valabile la 1 octombrie 2017. Aceasta in timp ce personalul cu peste 700 de euro cuprinde doar 16% dintre contractele de munca", a declarat Mihai Cioc, expert in cadrul PIAROM, intr-o conferinta de lansare a studiului, scrie AGERPRES.

Un alt aspect ingrijorator relevat se refera la scaderea ponderii specialistilor, adica a personalului cu studii superioare, concomitent cu cresterea ponderii muncitorilor necalificati.

"Un alt dezechilibru major este distributia pe varste. Am constatat ca, analizand muncitorii calificati versus muncitori necalificati, constatam ca pe intervalul de varsta sub 30 de ani ponderea muncitorilor necalificati este foarte mare, este practic dubla fata de cea a muncitorilor calificati. Cu alte cuvinte, constatam ca nivelul de calificare al generatiilor care vin din urma este mai redus decat al celorlalte generatii si, din acest motiv, constatam ca avem si ocupatii cu risc major, cerute de industrie, ocupatii tehnice, de muncitori calificati, unde avem o pondere majoritara a salariatilor cu varsta de peste 50 de ani", a continuat Cioc.

El a aratat ca acest lucru se intampla pentru ca sistemul de invatamant tehnic si profesional nu este adaptat la cerintele pietei muncii.

Industria prelucratoare este sectorul cu cei mai multi angajati din Romania, respectiv 1,23 milioane, urmat de comert, cu 889.415 de oameni, transporturi, logistica si depozitare - 381.000 de contracte de munca si constructii - 366.500 de salariati.

#salariu minim Romania, #angajati necalificati , #Locuri de munca in Romania