Angajatii romani, printre cei mai putin profitabili pentru multinationale

Miercuri, 07 Noiembrie 2012, ora 15:16
3007 citiri
Angajatii romani, printre cei mai putin profitabili pentru multinationale

Angajatii romani genereaza printre cele mai mici venituri brute pentru fiecare euro, dolar sau leu primit de la angajator sub forma de remunerare din Europa Centrala si de Est (ECE), ceea ce afecteaza competitivitatea si atractivitatea Romaniei ca destinatie pentru investitii, potrivit PwC.

"Din pacate, companiile romanesti s-au vazut confruntate anul trecut cu o erodare a profitabilitatii, corelata cu o crestere a costurilor cu forta de munca. In acest context, rentabilitatea capitalului uman din Romania a ramas in urma celorlalte state din Europa Centrala si de Est, acolo unde media este de 1,57", a declarat, intr-un comunicat, Horatiu Cocheci, senior manager, liderul echipei de consultanta in resurse umane PwC Romania.

In opinia sa, din aceasta cauza este afectata competitivitatea Romaniei si atractivitatea sa ca destinatie de investitii. "Pentru redresare este nevoie de controlul costurilor salariale, astfel incat orice noua crestere sa fie la nivelul castigurilor de productivitate, sau chiar sub acestea", puncteaza oficialul PwC.

Fluctuatia de personal, la media din Europa Centrala si de Est

Fluctuatia de personal se apropie de valorile medii inregistrate in Europa Centrala si de Est, anul trecut 15,6% din angajati parasindu-si organizatiile pentru care lucrau (media in Europa Centrala si de Est este de 16,7%), ceea ce indica o fluctuatie normala de personal si o revitalizare a pietei muncii.

Pe de alta parte, exista diferente puternice intre sectoarele economice. In retail, fluctuatia de personal este deosebit de ridicata (41,3%), in vreme ce in industrie numai 7,6% din angajati au parasit organizatiile pentru care lucrau anul trecut, mai putin de jumatate fata de media nationala. In plus, 74% dintre plecari la nivel national sunt demisii, fata de media din Europa Centrala si de Est de 63%, la acelasi nivel ca si anul trecut.

In ultimii patru ani, in incercarea de optimizare a costurilor companiile au recurs la o redimensionare a departamentelor. Cea mai pronuntata schimbare s-a simtit la nivelul departamentului administrativ, acolo unde de la raportul de un angajat cu functie administrativa la 31 de angajati s-a redus in prezent la 1 la 91.

#angajati romani, #companii angajari Romania, #angajatori Romania, #angajati Romania, #locuri munca , #Locuri de munca in Romania