Cum au schimbat trei ani de criza modul in care muncim - Interviu Business24

Marti, 17 Ianuarie 2012, ora 12:25
2648 citiri
Cum au schimbat trei ani de criza modul in care muncim - Interviu Business24
Stres si frica

Ne este frica sa ne dam demisia, sa ne schimbam locul de munca si incepem sa ne depunem CV-ul la primul semn de incertitudine de la birou. Acestea sunt doar cateva dintre schimbarile pe care criza le-a adus in comportamentul angajatilor.

Generatia actuala este foarte diferita de cei care s-au maturizat in perioada comunismului sau in primii ani de capitalism. Cei care au iesit de pe bancile facultatilor si s-au trezit in plina criza, formeaza o specie aparte, dominate de frica si de dorinta de stabilitate.

Cum ne-a schimbat criza viata de zi cu zi, relatiile de la birou, dar si modul in care investim, sunt cateva dintre intrebarile la care a raspuns Vlad Dutescu, managing partner al companiei de consultanta Sandler Training, intr-un interviu acordat Business24.

Cum a schimbat criza modul in care muncim si in care privim munca?

Din cauza concedierilor s-a ajuns ca multi dintre noi sa avem mai multe responsabilitati decat inainte de anul 2008, asa ca se munceste mai mult din nevoia de a compensa lipsa de personal.

In multe companii, necesarul de angajati este cu mult sub nevoia reala. Conform unei statistici recente, din punct de vedere al productivitatii suntem in media europeana, insa in ceea ce priveste nivelul salariilor sunt departe. Asa ca solutia este sa fim mai productivi pentru a ajunge la salariile din vestul Europei.

Credeti ca recesiunea ne-a crescut frica fata de riscuri? Preferam sa ramanem la un loc de munca nesatisfacator sau sa nu cerem o marire de salariu doar pentru ca ne este frica sa nu pierdem ce avem?

- Absolut! Din ceea ce am vazut, oamenii se aventureaza in gasirea unui nou loc de munca abia dupa ce s-au informat foarte serios si, in general, nu mai sunt la fel de dispusi sa-si schimbe jobul.

Daca au incertitudini la actualul loc de munca, prefera sa-si caute cat mai repede altceva, inloc sa astepte sa vada ce se intampla. De aceea, pentru companii comunicarea interna devine foarte importanta.

Inainte de criza, cei care aveau un ban in plus se grabea sa-l investeasca. A ajuns sa ne fie frica si de investitii?

Da, cu toate ca in criza ar trebui sa creasca spiritual antreprenorial. Insa noi suntem o tara de angajati, nu te afaceristi.

Inainte de criza, oamenii investeau foarte mult in imobiliare, lucru care s-a dovedit a nu fi rentabil pe termen lung. Aceste persoane traiesc o drama in acest moment, deoarece sunt presati de credite, investitiile nu le aduc profit si nici nu pot fi vandute. Aceste persoane ar fi trebuit sa investeasca in ceva mai sigur si mai usor de transferat in cash, cum ar fi piata de capital, unde cele mai bune zone sunt cele de servicii si productie.

Acesta este genul de afaceri in care as investi eu, deoarece sunt mult mai folositoare pe termen lung decat imobiliarele.

Intorcandu-ne la munca, mai putem observa o diferenta intre generatia care a iesit de pe bancile facultatilor in plina criza si cea a parintilor lor. Daca cei din urma credeau ca munca grea e cheia succesului, tinerii cred mai mult in noroc si sunt mai oportunisti. Ce parere aveti despre acest lucru?

Nu stiu daca nu mai cred in munca grea, insa cred ca acest concept a fost schimbat radical de tehnologie. Acum se crede foarte mult in networking, care are doua aspecte: crearea unor relatii si utilizarea acestora in mod efficient. Facebook, Linkedin, Twitter si alte retele sociale au schimbat foarte mult modul in care muncim.

In general, cred ca Romania a fost si a ramas o tara de workaholici, insa noua generatie reuseste sa pastreze un echilibru mai bun intre munca si viata personala. Cand spun viata personala, nu ma refer la viata de familie, pentru cei sub 30 de ani nefiind cazul de asa ceva. Ma refer la distractie, prieteni, voluntariat si diverse cursuri.

Cei mai multi dintre tinerii profesionisti pe care ii cunosc sunt plecati in weekend la munte sau in strainatate.

De ce credeti ca tinerii nu-si mai intemeiaza familii decat dupa 30 de ani?

Deoarece au alte oportunitati fata de parintii lor, atat pe plan profesional, cat si personal. Ramane de vazut daca generatia actuala isi va intemeia familii si dupa 30 de ani. Acestia sunt mult mai putin dispusi la compromisuri majore in toate aspectele vietii lor, ceea ce inseamna ca au un grad de flexibilitate mai mic.

Spuneti ca facem mai putine compromisuri. Acest lucru inseamna ca tindem sa nu mai tinem cont de ierarhiile din viata profesionala?

Generatia noua are cateva caracteristici foarte bine definite, printre care se numara si respectul fata de profesionisti si fata de persoanele mai in varsta, cu experienta. Asadar, daca au incredere si respect fata de sefi, vor tine cont de ierarhii.

Pe de alta parte, generatia tanara este mult mai pragmatica, foarte voluntara si activa. Daca nu li se permite sa faca lucrurile asa cum vor ei in business, se vor alatura organizatiilor de voluntariat.

Daca suntem o tara de workaholici, asa cum sustineti, cum va explicati ca doar 4 milioane de romani muncesc legal?

Cei care muncesc sunt workaholici, restul sunt latini, ca si grecii, spaniolii, italienii. Visul majoritatii a ramas in continuare sa nu mai munceasca dupa 40 de ani. Acest lucru este vizibil si atunci cand investim. Preferam domenii precum imobiliarele, in care nu trebuie sa muncim pentru ca investitia sa dea roade.

Referitor la numarul de romani care muncesc, trebuie sa luam in calcul si milioanele de concetateni care lucreaza in strainatate. Sunt foarte apreciati tocmai datorita harniciei si inteligentei.

Credeti ca un alt efect al crizei este faptul ca proaspetii absolventi se multumesc cu joburi nesatisfacatoare doar pentru ca-si doresc stabilitate?

Da. Acest fenomen se manifesta inclusiv la cei mai in varsta. Are loc o reasezare a salariilor. Conflictul vine si din faptul ca, inainte de criza, era o penurie de forta de munca, asa ca salariile erau mult prea mari.

In prezent, cei care ies de pe bancile facultatii prefera sa munceasca oriunde si oricum. Important pentru ei este sa munceasca.

Cum credeti ca vor schimba anii viitori comportamentul angajatilor?

Anul acesta este foarte probabil sa fie un an de sacrificiu. Este an electoral, iar din punct de vedere social a inceput foarte turbulent. Insa, usor, usor, ne indreptam spre un fagas normal, in care agentii de paza, secretarele si ospatarii nu au facultate. Un fagas in care firmele nu au profiturile dinainte de 2008, insa au stabilitate. In mai putine cuvinte, vom intra in linie cu Europa de Vest.

#locuri de munca, #munca birou, #stres birou, #frica birou, #criza locuri munca, #afaceri criza, #investitii criza, #vlad dutescu, #sandler training , #Locuri de munca in Romania