Oamenii de afaceri dau lectii Guvernului: Solutii pentru crearea locurilor de munca

Luni, 30 Ianuarie 2012, ora 18:01
7057 citiri
Oamenii de afaceri dau lectii Guvernului: Solutii pentru crearea locurilor de munca

Crearea de noi locuri de munca s-a transformat intr-o problema majora pentru toate statele Europei. Se vorbeste din ce in ce mai des despre o piata globala a fortei de munca. Reprezentantii mediului privat, contactati de Business24, s-au intrecut in a propune solutii viabile pentru crearea de noi locuri de munca.

Maria Grapini

- Din 2009, cand s-a recunoscut ca este criza, autoritatile au inceput sa creasca taxele si au inceput cu impozitul minim. Tot din 2009, s-au scos anumite cheltuieli deductibile, ori se stie ca intr-o politica fiscala inteleapta pentru a avea conformare voluntara, sa nu creasca evaziunea, dar sa-i permiti si intreprinzatorului sa se dezvolte, trebuie sa existe un echilibru intre taxe, impozite si nivelul de cheltuieli deductibile.

- Pentru prima data in istoria Romaniei, pe perioada de criza s-au introdus cheltuieli zero pentru mijloacele de transport la companii private, ceea ce este absurd.

- Companiile au scazut ca si profitabilitate. Daca au pierdere un an, acestea nu mai pot investi ci se gandesc la cum sa iasa din piata. Nu exista nicio masura care sa stimuleze acum un intreprinzator sa investeasca, fara sa mai vorbim de crearea de noi locuri de munca.

- In primul rand, ar trebui refacuta toata legislatia fiscala si cea a muncii. Pentru IMM-uri ar trebui o politica fiscala diferentiata fata de companiile mari pe modelul unui scut fiscal. De exemplu, nu as pune IMM-urile sa plateasca taxele decat o data pe trimestru. Companiile mari ar trebui sa plateasca in alta frecventa fata de IMM-uri.

- Urgent, ar trebui scazut CAS-ul pentru ca a fost o taxa introdusa temporar si ar fi o gura de oxigen pentru IMM-uri. Apoi, tot ceea ce e investitie in tehnologie, cercetare si in pregatirea profesionala a oamenilor sa fie dedus din impozitul pe profit. In acest fel, companiile ar fi motivate sa faca profit. As introduce imediat neimpozitarea profitului reinvestit in tehnologie si cercetare.

- O alta masura care ar trebui luata ar fi cea legata de platile duble care se fac de ani de zile, cum ar fi plata concediilor medicale. Pentru companiile care si-au platit la Casa de Sanatate CAS-ul la zi, concediile medicale sa fie platite de catre Casa de Sanatate, iar cele care nu si-au platit CAS-urile, sa fie nevoite sa plateasca concediile medicale.

- De asemenea, ar trebui modificata procedura de absorbtie a fondurilor europene, incat sa nu dureze mai mult de 6 luni de la depunerea proiectului pana la accesarea fondurilor, cu prefinantare primita. Altfel, IMM-urile nu pot accesa fonduri europene fiindca nu au propriile lichiditati.

- Industriasul autohton a fost pus intotdeauna intr-o pozitie defavorabila. Din momentul existentei unei legi a investitiei straine, trebuia sa fie legea investitiei. De asemenea, brandul si numele companiei fac ca managerul acelei companii sa mearga sa discute direct cu ministrii, insa un investitor mic nu poate face acelasi lucru.

Stefan Vuza

- Daca se coboara fiscalitatea, poti fi rentabil ca antreprenor, daca fiscalitatea este mare, produsul este scump si nu se vinde. In continuare, avem cea mai mare fiscalitate pe munca. Ca salariatul sa primeasca 100 de lei, noi trebuie sa mai dam 82 de lei la stat, in Europa nu exista asa ceva. Normal ca nu esti tentat sa angajezi oameni fiindca sunt prea scumpi.

- Cel care vrea sa angajeze se uita in piata si vede ca forta de munca costa foarte mult, de aceea prefera sa o plateasca la negru. Somajul e mult mai mare decat cel din statistici. Guvernul ar trebui, in primul rand, sa reduca fiscalitatea pe costul muncii. Nu vorbim de TVA si de celelate taxe ci de impozitul pe munca, care e prea mare.

- Tinerii romani nu se duc in afara doar pentru un loc de munca ci pentru mediu. Eu sfatuiesc orice tanar sa se duca in strainatate, sa lucreze macar 6 luni. Am avut 16 ospatari de Revelion, jumatate din ei erau tineri care au lucrat in Occident.

- Lucrau la acest Revelion cu zambet, cu glume, iar ceilalti ospatari care erau romani erau tristi, nu mai stiau cum sa chiuleasca, cum sa se ascunda. Occidentul nu-ti ofera numai un loc de munca ci si un sistem. Cand ai iesit de la job, stii ca produsele tale sunt respectate.

- Povestea din Romania cu "merge si asa" a distrus tot. Nu mai avem nici zidari, nici bucatari. Daca te uiti la painea din Romania, 9 din zece paini sunt false. Producatorii declara ca e paine neagra, dar daca te uiti la eticheta vezi faina alba 90%.

- In Romania se pot face afaceri ca in Franta, dar este o tara trista. Noi suntem in interiorul unui bloc economic, avem aceleasi avantaje si dezavantaje, dar noi nu muncim ca ei, iar atmosfera de aici e destul de urata.

Sorin Minea

- Daca ne uitam in Romania, vedem ca a scazut consumul, iar pe un consum scazut, o companie nu are de ce sa faca angajari, poate in schimb sa faca concedieri. Consumul a scazut datorita micsorarii venitului si maririi artificiale a TVA-ului.

- Autoritatile ar trebui sa se uite la potentialul tarii pentru a vedea unde se pot crea locurile de munca. Din intamplare, Romania are un super potential in agricultura, industrie alimentara si turism. Ne lipseste complet infrastructura, deci s-ar putea crea locuri de munca si aici cu conditia sa se si termine soselele vreodata.

- Daca in turism exista o reducere a TVA-ului, in industria alimentara si agricultura nu exista. Daca privim in strainatate, vedem ca toata lumea a scazut TVA-ului in industria alimentara si in agricultura. Mancarea este volatila, se misca foarte repede, deci tendinta de evaziune fiscala este fantastic de mare si foarte greu de coordonat. Cu o evaziune fiscala atat de mare, urmeaza scaderea consumului, iar crearea de locuri de munca este iluzorie.

- La ora actuala as incerca sa ajut industria alimentara, turismul si infrastructura. Propunerea de reducere a TVA-ului a aratat ca incasarile la bugetul de stat ar fi mai mari. Daca s-ar reducere TVA-ul pe agricultura si turism la potentialul pe care il are Romania, noi am putea sa iesim si pe piata comunitara fara probleme.

- Daca s-ar reduce la 19% cat a fost initial s-ar vedea o usurare a puterii de cumparare, insa, in acelasi timp, piata neagra tot ar inflori. In mod normal, eu l-as reduce sub 10%, pentru ca tentatia sa fie grea si as mari pedepsele pentru cei care sunt prinsi cu evaziunea fiscala. As incerca sa colectez de la toata lumea

- Daca la turism s-ar crea intai infrastructura si spatiile de cazare am avea sanse sa cream locuri de munca pentru ca serviciile sunt o posibilitate a Romaniei de a "exploda". Daca Romania ar deveni un targ de destinatie turistica am castiga multe locuri de munca.

- Pentru o parte dintre romani, e mai bine ca tinerii sa plece din Romania. La ora actuala, mai mult de jumatate din romanii care sunt plecati afara, se duc nu pentu pozitii de top management ci pentru munci mai practice pe mijlocul straziii. In schimb, pleaca doctorii si super specialitii din Romania.

- Vrem sau nu, avem nevoie de oamenii tineri si avem nevoie de specialisti, altfel nu ne vom putea dezvolta. Daca noi credem ca putem creste prin export de creiere, nu vom putea. Romanii nu pleaca numai datorita salariilor, ci si datorita nemultumirilor de zi cu zi.

- Tinerii din Romania isi pot gasi salarii din care sa traiasca si aici, dar nu au posibilitatea de a creste si de a se afirma, de a transmite ceea ce doresc si de a se integra. Romania a devenit sectanta. Ar trebui sa pastram valorile aici, de aceea ar trebui sa liberalizam piata muncii din Romania, sa crestem un pic democratia din Romania, sa cream unui tanar premisele unei munci corecte si sa-l convingem ca se poate dezvolta in tara lui.

Ionut Negoita

- E foarte usor sa spunem ca cream locuri de munca dupa ce s-au desfiintat micro-intreprinderile. In primul rand, sunt atat de multe fonduri europene pentru reconversii sau pentru imbunatatirea profesionala, care sunt foarte greu de accesat.

- E o birocratie stufoasa si greoaie. Sunt bani multi care ar putea veni de la comunitatea europeana gratis si noi ii pierdem pentru ca politicul nu isi face treaba. Acesarea acestor fonduri ar putea crea noi locuri de munca.

- Apoi, trebuie facute investitii in turism, fapt ce ar genera noi locuri de munca. Bulgarii au avut o strategie atat pe litoral cat si in zona de munte, au facut investitii, astfel incat romanii merg cu zecile la vecini in vacanta.

- In Romania s-ar putea crea zeci de mii de locuri de munca daca ar exista un proiect competitiv pentru investitii. Uitati-va la statistici si vedeti cati bani ducem noi in afara, in conditiile in care avem potential in tara.

- Multi se feresc sa angajeze si incearca sa se descurce cu ce au fiindca taxele pe salarii sunt extrem de mari. E foarte impovaratoare partea de impozite aferente salariilor. Daca aceste taxe nu ar fi atat de ridicate, fiecare si-ar lua personal suficient.

- Faptul ca nu exista suficiente locuri de munca, determina romanii sa se orienteze spre alte piete. Romania investeste in fiecare cetatean cateva zeci de mii de euro prin invatamant si apoi noi ii dam gratis in strainatate. Aceasta libertate a fortei de munca a fost creata doar ca sa ne absoarba capacitatile. Economia Romaniei nu poate rezista in conditiile astea.

#masuri creare locuri munca, #somaj romania, #mediu privat locuri munca, #cost forta munca romania, #fiscalitate romania, #forta munca Romania , #Locuri de munca in Romania