Ora de munca, mai scumpa. Cu cat a crescut costul in 2011

Luni, 05 Martie 2012, ora 11:58
1739 citiri
Ora de munca, mai scumpa. Cu cat a crescut costul in 2011

Costul orar al fortei de munca a crescut in ultimul trimestru din 2011 cu 9,76% fata de perioada similara din 2010, cele mai mari rate anuale de crestere inregistrandu-se in tranzactii imobiliare si alte activitati de servicii.

Datele sunt ajustate dupa numarul de zile lucratoare, in serie bruta cresterea fiind de 10,05%, a anuntat luni Institutul National de Statistica (INS).

Pe principalele activitati ale sectorului economic, cele mai mari cresteri ale costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) s-au regasit in tranzactii imobiliare (15,89%), alte activitati de servicii (14,96%) si activitati profesionale, stiintifice si tehnice (11,45%).

Cresterile cele mai mici au avut loc in activitatile de servicii administrative si servicii suport (2,19%), respectiv distributia apei, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare (5,03%).

In sectorul bugetar, ca urmare a salarizarii diferite aplicate in cei doi ani pentru personalul platit din fonduri publice, s-au inregistrat cresteri ale costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa efectul zilelor lucratoare) in sanatate si asistenta sociala cu 18,88%, in administratie publica cu 14,53% si in invatamant cu 12,72%.

Cresterea fata de acelasi trimestru al anului precedent - indici in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare - pentru componenta privind cheltuielile directe (salariale) cu forta de munca a fost de 9,76%, iar pentru indicii in forma bruta (neajustata) de 10,05%. Componenta privind cheltuielile indirecte (non-salariale) a inregistrat cresteri de 9,75%, respectiv 10,04%.

Fata de trimestrul III 2011, costul orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) a crescut in majoritatea activitatilor din sectorul economic , cele mai semnificative cresteri inregistrandu-se in activitatile de constructii (9,83%), tranzactii imobiliare (5,52%) si comert (5,05%).

Costul orar al fortei de munca, mai ridicat in Sanatate si mai scazut in Invatamant

In constructii cresterea costului orar al fortei de munca a fost determinata in principal de scaderea timpului efectiv lucrat fata de trimestrul precedent, fenomen cu caracter sezonier specific acestei activitati in trimestrul al IV-lea al fiecarui an.

Scaderi ale costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) s-au inregistrat in industria extractiva (-8,79%) si productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (-7,31%).

In sectorul bugetar costul orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) a crescut in sanatate si asistenta sociala (1,32%) si a scazut in invatamant (-15,47%), respectiv in administratia publica (-2,55%).

In invatamant, scaderea accentuata a costului orar al fortei de munca a fost determinata de cresterea timpului efectiv lucrat fata de trimestrul precedent, fenomen caracteristic acestei activitati in trimestrul al IV-lea al fiecarui an, cauzat de reinceperea anului scolar.

#ora munca administratie, #plata ora munca Romania, #costuri ora munca Romania , #Locuri de munca in Romania