Piata muncii nu isi revine in 2012, se transforma

Marti, 13 Martie 2012, ora 08:14
3920 citiri
Piata muncii nu isi revine in 2012, se transforma

Piata muncii nu se mai intoarce la ceea ce a fost inainte de criza, cu salarii care cresteau in ritm exponential, cu beneficii multiple si angajatori care promiteau si luna de pe cer.

Odata cu criza economica, atat angajatii, cat si angajatorii s-au maturizat: responsabilitatea, dar si exigentele au crescut; un loc de munca bun este mai pretuit, un angajat mai eficient este mai apreciat.

Despre evolutia pietei muncii in anul 2012, dar si despre transformarile ei, ne-a povestit Monica Bors, general manager la Premium HR, in cadrul unui interviu Business 24:

"Cu siguranta nu vom asista la o imbunatatire brusca a situatiei economice, ci mai degraba la o evolutie lenta. Nu ne asteptam la o intoarcere la situatia anilor 2007-2008, ci la transformarea pietei muncii, la accentuarea unor fenomene care au inceput sa isi faca tot mai mult prezenta in ultimii ani: diversificarea formelor de colaborare, programele flexibile de lucru, migrarea activitatilor catre mediul online etc."

1. In ce masura isi va reveni piata muncii in anul 2012 si care sunt domeniile in care s-ar putea face angajari?

Piata muncii a inregistrat in 2011 o crestere a locurilor de munca vacante, dupa scaderea puternica resimtita in anii 2009 si 2010. Pentru anul 2012 ne asteptam sa se pastreze acelasi trend pozitiv, dupa cum arata si rezultatul studiilor statistice derulate la nivel national.

2. Ce sanse sunt pentru cresteri salariale in acest an si care ar putea fi sectoarele vizate?

Sectoarele care vor inregistra cresteri salariale sunt si in 2012 aceleasi ca in 2011: sectorul IT, telecom, farmaceutic, sectorul industrial.

Pe de alta parte, peste 80% dintre companiile mari din Romania au implementate sisteme de management al performantei, astfel incat ne asteptam ca acestea sa continue sa recompenseze performanta, respectiv aa acorde cresteri salariale si bonusuri in functie de rezultatelor obtinute.

O alta tendinta inregistrata in 2011, pe care o vedem prezenta si in 2012, este preocuparea companiilor de a se concentra prioritar pe dezvoltarea de pozitii cu rol direct in cresterea business-ului (pozitii de vanzari, marketing, dezvoltare, comert etc.), si mai putin catre angajarea pentru functii - suport.

3. La ce capitol au taiat angajatorii cel mai mult in 2011?

Ca tendinta, s-a remarcat in 2011 diminuarea pachetelor de beneficii, in paralel cu orientarea companiilor catre a-si plati angajatii in functie de rezultate. A crescut numarul companiilor preocupate de implementarea sistemelor de evaluare a performantei, fapt stimulat si de noua prevedere a Codului Muncii privind introducerea criteriilor de evaluare a performantei.

Dintre formele de recompensare in functie de performanta, cel mai des intalnite sunt bonusurile, acordate in functie de criteriile stabilite la nivel individual si / sau la nivel de echipa. Prin aceasta, s-a produs in mod vizibil o inlocuire a vechilor "prime" cu instrumentele de recompensare corelate cu performanta.

Partea fixa a salariilor nu a mai inregistrat diminuari in 2011.

Pe de alta parte, oferta salariala la momentul angajarii s-a situat la un nivel usor ascendent fata de 2010. Proiectele de recrutare au fost mai numeroase decat in anii precedenti, dar mai bine fundamentate, pornind de la necesitatile de business. Angajatorii s-au dovedit mai prudenti in adoptarea deciziilor de angajare decat in anii anteriori crizei.

In general angajatorii au dat dovada de un nivel de exigenta foarte sanatos pentru business, exigentele ridicate fiind prezente atat la selectia si acceptarea candidatilor pe post, cat si ulterior in perioada de proba si dupa aceasta.

4. Ce ii deranjeaza cel mai tare pe romani la situatia actuala de pe piata muncii: reducerea salariilor, volumul mai mare de munca sau lipsa oportunitatilor?

Din cauza crizei economice, am asistat in ultimii ani la un excedent al cererii de locuri de munca in raport cu oferta din piata. Pe de alta parte, s-a inregistrat o preocupare tot mai mare a companiilor fata de rezultate, ceea ce a determinat schimbari importante in practicile de personal. Pentru multe dintre pozitiile vacante companiile cer acum calificari suplimentare si experienta consistenta.

In aceste conditii, romanii se confrunta pe de o parte cu lipsa oportunitatilor, iar pe de alta parte cu un nivel de exigenta ridicat al companiilor. Ii sfatuiesc pe candidati sa isi pastreze optimismul, sa isi cultive atitudinea proactiva si sa continue sa aplice pentru posturi care corespund calificarilor lor.

5. Cand se vor bucura din nou romanii de conditiile de munca din anii 2007-2008?

Cu siguranta nu vom asista la o imbunatatire brusca a situatiei economice, ci mai degraba la o evolutie lenta. Nu ne asteptam la o intoarcere la situatia anilor 2007-2008, ci la transformarea pietei muncii, la accentuarea unor fenomene care au inceput sa isi faca tot mai mult prezenta in ultimii ani: diversificarea formelor de colaborare, programele flexibile de lucru, migrarea activitatilor catre mediul online etc.

#transformare piata muncii, #evolutie piata muncii 2012, #piata muncii 2012, #locuri de munca 2012 , #Locuri de munca in Romania