Romania are mai multi someri

Luni, 05 Decembrie 2011, ora 11:35
1102 citiri
Romania are mai multi someri

Rata somajului pentru persoanele cu dizabilitati a fost in trimestrul II 2011 de 9,1%, cu 1,7 puncte procentuale peste valoarea inregistrata pentru persoanele fara dizabilitati, a anuntat luni Institutul National de Statistica (INS).

Cea mai mare diferenta intre cele doua rate se constata in cazul tinerilor de 15-24 ani (44,6% pentru tinerii cu dizabilitati, fata de 21,7% in cazul celor fara dizabilitati). Din cele 1,24 milioane persoane inactive cu dizabilitati, 64,1% aveau varsta intre 55 si 64 ani, 60,2% erau femei si 65,1% locuiau in mediul urban.

Totodata, rata de ocupare a persoanelor cu dizabilitati a fost in trimestrul II de 23,9%, mult mai mica decat cea inregistrata pentru persoanele fara dizabilitati (64,8%).

Persoanele cu dizabilitati intampina mai multe restrictii in domeniul profesional

"Aproape doua treimi din populatia cu probleme de sanatate de lunga durata sau limitari functionale intampinau una sau mai multe restrictii in ceea ce priveste participarea la activitatea profesionala", se arata in comunicatul INS.

Potrivit INS, beneficiau de una sau mai multe forme de asistenta speciala, menita a-i ajuta in desfasurarea activitatii profesionale, 30,1% dintre persoanele ocupate cu dizabilitati. Aproape doua treimi (64%) dintre persoanele cu dizabilitati, neocupate (in somaj sau inactivitate), ar avea nevoie, pentru a putea lucra, de una sau mai multe masuri de asistenta speciala.

In trimestrul II 2011, din cele 14,62 milioane persoane care au facut obiectul anchetei, 63% apartineau grupei de varsta 25-54 ani, 58,5% locuiau in mediul urban, iar 50,4% erau femei.

Dintre acestea, 2,7 milioane persoane, reprezentand 18,5%, aveau, conform propriei declaratii, probleme de sanatate de lunga durata sau limitari functionale - senzoriale, fizice sau mentale (masurate prin dificultatea de a executa unele activitati simple, de baza).

Peste jumatate din persoanele cu dezabilitati intampina restrictii privind ocuparea unui loc de munca

Din numarul total de 2,7 milioane persoane cu probleme de sanatate sau limitari functionale, 1,7 milioane (62,6%) intampinau una sau mai multe restrictii in ceea ce priveste participare la activitatea profesionala, restrictii referitoare la tipul activitatii profesionale pe care o puteau desfasura, numarul de ore pe care il puteau lucra si transportul spre si de la locul de munca, in timp ce pentru restul, existenta problemelor de sanatate sau a limitarilor functionale nu avea nicio influenta asupra vietii profesionale.

Persoanele de 45 ani si peste reprezentau 83,1% din totalul populatiei cu dizabilitati in ocupare (persoane a caror activitate profesionala este limitata, sub unul sau mai multe aspecte, din cauza problemelor de sanatate sau a limitarilor functionale), in timp ce tinerii de 15-24 ani detineau o pondere de numai 2,6%.

In comparatie, populatia fara dizabilitati avea o distributie pe grupe de varsta mult mai echilibrata, cu o usoara superioritate a grupelor de varsta din intervalul 25-44 ani.

Doua treimi dintre someri afirima ca ar avea nevoie de masuri de asistenta speciala

Dintre cele 1,7 milioane persoane cu dizabilitati in ocupare, 405.000 erau persoane ocupate, iar 40.000 someri BIM. Aproape trei sferturi (73,7%) erau persoane inactive. Rata de ocupare a persoanelor cu dizabilitati a fost in trimestrul II 2011 de 23,9%, mult mai mica decat cea inregistrata pentru cele fara dizabilitati (64,8%).

Din cele 405.000 persoane ocupate cu dizabilitati, doar 122.000 (reprezentand 30,1%) beneficiau efectiv la locul de munca de una sau mai multe forme de asistenta speciala menita a-i ajuta in desfasurarea activitatii profesionale.

Potrivit INS, aproape doua treimi (64,0%) dintre cele 1,28 milioane persoane cu dizabilitati neocupate (in somaj sau inactivitate) au declarat ca ar avea nevoie, pentru a putea lucra, de una sau mai multe masuri de asistenta speciala, si anume: 43,4% ar avea nevoie de asistenta personala, 28,9% ar avea nevoie de adaptari ale locului de munca sau echipamente speciale, iar 59% ar avea nevoie de conditii speciale la locul de munca.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#rata somaj, #somaj persoane cu dizabilitati , #Locuri de munca in Romania