Salariul mediu net a crescut in decembrie cu 7,6%, dupa acordarea primelor de sarbatori

Luni, 06 Februarie 2012, ora 10:44
2036 citiri
Salariul mediu net a crescut in decembrie cu 7,6%, dupa acordarea primelor de sarbatori

Castigul salarial mediu nominal net a crescut in decembrie, fata de luna anterioara, cu 7,6%, sau 113 lei, la 1.604 lei, evolutia fiind determinata de acordarea primelor de sarbatori si a premiilor anuale.

"In luna decembrie 2011, in majoritatea activitatilor din sectorul economic nivelul castigului salarial mediu net a fost mai mare decat in luna precedenta ca urmare a acordarii de prime ocazionale (inclusiv pentru sarbatori si sfarsitul de an), platii sumelor din alte fonduri (inclusiv tichete cadou si tichete de masa).

De asemenea, castigurile salariale medii nete din luna decembrie au fost mai mari comparativ cu luna precedenta ca urmare a realizarilor de productii ori incasarilor mai mari (functie de contracte), precum si a disponibilizarii salariatilor cu castiguri salariale mici", se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS).

Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in intermedieri financiare (4.348 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (928 lei).

Salarii crescute in domeniul farmaceutic

Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net au fost raportate pentru fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice (27,1%) si in telecomunicatii (23,4%).

Majorari intre 17% si 20% au avut loc in fabricarea altor mijloace de transport, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, fabricarea hartiei si a produselor din hartie, intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii), activitati de editare si intre 14% si 17% in productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, fabricarea produselor din tutun, colectarea si epurarea apelor uzate, captarea, tratarea si distributia apei.

Cresteri de 12%-14% au fost consemnate in activitati auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activitati de asigurare si fonduri de pensii), depozitare si activitati auxiliare pentru transport, industria metalurgica, fabricarea echipamentelor electrice, repararea, intretinerea si instalarea masinilor si echipamentelor, fabricarea bauturilor, tiparirea si reproducerea pe suporturi a inregistrarilor.

Scaderi ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta au fost cauzate de acordarea in luna noiembrie a primelor ocazionale, de nerealizarile de productie ori incasarile mai mici (functie de contracte) ori dificultatile financiare din sectorul economic.

Scaderi salariale majore in minerit

Cele mai semnificative scaderi s-au inregistrat in alte activitati extractive (14,2%) si in extractia minereurilor metalifere, prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn si pluta (cu exceptia mobilei; inclusiv fabricarea articolelor din paie si din alte materiale vegetale impletite) - intre 2% si 4,5%.

In sectorul bugetar s-au inregistrat usoare cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna noiembrie in sanatate si asistenta sociala (0,7%), ca urmare a platii drepturilor salariale restante cuvenite salariatilor din unele unitati din domeniul asistentei sociale care s-au confruntat cu dificultati financiare in lunile precedente, precum si a disponibilizarii personalului care realiza castiguri salariale mici, respectiv in administratie publica (0,6%), ca urmare a acordarii de sume restante pentru diferite sporuri ori a platii concediilor de odihna.

In invatamant s-a inregistrat o usoara scadere a castigului salarial fata de noiembrie (-1,8%), ca urmare a reducerii platii cu ora a cadrelor didactice cauzata de vacanta scolara.

Fata de luna iulie 2010 (cand s-a aplicat diminuarea cu 25% a cuantumului brut al salariilor de baza) castigul salarial mediu net din luna decembrie 2011 a crescut in sectorul bugetar cu 21,1% in sanatate si asistenta sociala, cu 14,2% in invatamant, respectiv cu 12,3% in administratia publica.

Fata de luna octombrie 2010 (luna de referinta pentru aplicarea majorarii cu 15% a cuantumului brut al salariilor de baza) castigul salarial mediu net din decembrie 2011 a crescut in sectorul bugetar cu 19,1% in sanatate si asistenta sociala, cu 18,7% in administratia publica, respectiv cu 11,3% in invatamant.

Comparativ cu luna decembrie a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 7,2%. Indicele castigului salarial real fata de aceeasi perioada a anului precedent a fost de 103,9%.

#crestere salariu mediu net, #cresteri salariale decembrie , #Locuri de munca in Romania