Salariul mediu net a crescut. Vezi domeniile vedeta

Vineri, 04 Noiembrie 2011, ora 10:42
1789 citiri
Salariul mediu net a crescut. Vezi domeniile vedeta

Castigul salarial mediu nominal net a fost in septembrie de 1.464 lei, in crestere cu 0,6% (9 lei) fata de august si cu 9,3% comparativ cu aceeasi luna din 2010, cele mai mari valori inregistrandu-se in extractia petrolului brut si a gazelor naturale, iar cele mai mici in hoteluri si restaurante.

Astfel, in extractia petrolului brut si a gazelor naturale castigul salarial net a fost de 4.027 lei, iar in hoteluri si restaurante de 866 lei, se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS).

Castigul salarial mediu nominal brut a fost in septembrie de 2.017 lei, in crestere cu 12 lei fata de august.

In luna analizata, nivelul castigului salarial mediu net a inregistrat, in aproape egala masura, atat cresteri, cat si scaderi fata de luna precedenta.

Majorarile s-au datorat acordarii de prime ocazionale (inclusiv prime de vacanta, trimestriale si pentru "ziua petrolistului"), platii concediilor de odihna din fondul de salarii, platii sumelor din alte fonduri (inclusiv tichete de masa), dar si realizarilor de productii ori incasarilor mai mari (functie de contracte), a disponibilizarilor de personal cu salarii mici.

Cele mai mari cresteri salariale inregistrate in extractia petrolului

Cea mai semnificativa crestere a castigului salarial mediu net, de 27,2%, s-a inregistrat in extractia petrolului brut si a gazelor naturale, urmata de extractia minereurilor metalifere, fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, cu majorari intre 10% si 20%.

Totodata, au beneficiat de cresteri intre 6% si 7,5% activitatile auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activitati de asigurare si fonduri de pensii), alte activitati industriale n.c.a., silvicultura si exploatare forestiera (inclusiv pescuit si acvacultura), fabricarea produselor textile si intre 3,5% si 5,5% activitatile de servicii in tehnologia informatiei (inclusiv activitati de servicii informatice), fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice, fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice.

Scaderile castigului salarial mediu net au fost cauzate de nerealizarile de productie ori incasarile mai mici (functie de contracte), de dificultatile financiare din sectorul economic. De asemenea, in unele activitati economice scaderea nivelului castigului salarial mediu net din luna septembrie a fost cauzata de acordarea in luna precedenta a primelor ocazionale (inclusiv prime de vacanta), platii concediilor de odihna din fondul de salarii, platii sumelor din alte fonduri (inclusiv tichete de masa).

Cresteri ale castigului salarial mediu net in invatamant

Reduceri mai mari, intre 7% si 11,5%, s-au inregistrat in alte activitati extractive si in extractia carbunelui superior si inferior, captarea, tratarea si distributia apei si fabricarea altor mijloace de transport.

De asemenea au fost diminuate cu 3%-7% castigurile din activitati de productie cinematografica, video si de programe de televiziune, inregistrari audio si activitati de editare muzicala (inclusiv activitati de difuzare si transmitere de programe), industria metalurgica, transporturi pe apa, depozitare si activitati auxiliare pentru transport.

In sectorul bugetar s-au inregistrat usoare cresteri ale castigului salarial mediu net in invatamant (3,7%), ca urmare a platii participarii cadrelor didactice in comisiile de admitere, acordarii de prime personalului didactic din invatamantul superior, precum si a incetarii contractelor personalului suplinitor cu castiguri salariale mici, si in sanatate si asistenta sociala (0,2%), pe fondul platii drepturilor salariale restante, precum si a disponibilizarii personalului care realiza castiguri salariale mici.

Scadere a castigului salarial mediu net in administratie publica

In administratia publica castigul salarial mediu net a fost in usoara scadere comparativ cu luna august (-0,2%), in principal ca urmare a decontarilor in avans a concediilor de odihna acordate in lunile precedente.

Comparativ cu iulie 2010 (luna in care s-a aplicat diminuarea cu 25% a cuantumului brut al salariilor de baza, conform Legii nr. 118/2010 ) castigul salarial mediu net din septembrie 2011 a crescut cu 16,4% in sanatate si asistenta sociala, cu 11,3% in invatamant, respectiv cu 10,2% in administratia publica.

Fata de octombrie 2010 (luna de referinta pentru aplicarea majorarii cu 15% a cuantumului brut al salariilor de baza, conform Legii nr. 285/2010) castigul salarial mediu net a urcat cu 16,6% in administratia publica, cu 14,4% in sanatate si asistenta sociala, respectiv cu 8,4% in invatamant.

#salariu mediu brut crestere, #valoarea salariului mediu Romania septembrie , #Locuri de munca in Romania