Studiu: Angajatorii nu gasesc ingineri sau IT-isti

Miercuri, 30 Mai 2012, ora 08:16
2733 citiri
Studiu: Angajatorii nu gasesc ingineri sau IT-isti

In Romania, pozitiile ce ridica cele mai mari dificultati angajatorilor sunt cele de ingineri, muncitori calificati si reprezentanti de vanzari.

Potrivit angajatorilor, principalele cauze sunt lipsa competentelor specifice industriei: certificari sau calificari, se arata intr-un studiu Manpower.

In topul pozitiilor cel mai greu de acoperit sunt: inginerii pe primul loc, muncitorii calificati si responsabili in vaznzari. Noutatile fata de anul 2011 sunt prezenta in top a angajatilor in IT, considerat unul dintre cele mai bine platite domenii.

La nivel global, angajatorii cu nivelul cel mai ridicat nivel de dificultate in ocuparea pozitiilor deschise sunt cei din: Japonia (80%), Brazilia (71%), Bulgaria (51%), Australia (50%), Statele Unite (49%).

Cele mai notabile semnale privind lipsa de talente vin din partea angajatorilor din Bulgaria (51%) si Romania (45%), iar cel putin doi din cinci angajatori din Germania (42%), Turcia (41%) si Austria (40%) au dificultati in acoperirea pozitiilor deschise.

Contrar acestora, activitatea de angajare din Irlanda (2%), Olanda (7%), Spania (9%) si Africa de Sud (10%) este cel mai putin afectata de deficitul de personal talentat. In Romania aproape unu din doi angajori au dificultati in acoperirea pozitiilor deschise, aflandu-ne in continuare desupra mediei globale.

Cauza invocata cel mai frecvent de catre angajatorii din regiunea EMEA, ca dealtfel si de cei din Romania, privind dificultatile de acoperire a pozitiilor deschise este lipsa de competente tehnice in randul candidatilor (34%). Chiar si in Spania, unde rata somajului a atins o cota semnificativa de 23% (iar aproape 50% dintre acestia au sub 25 de ani), deficitul de competente tehnice este mentionat de aproape sase din zece angajatori ca reprezentand principala provocare cu care se confrunta in procesul de identificare a candidatilor potriviti.

"Ingrijorator este faptul ca doar 9% dintre angajatori sunt preocupati de impactul pe care il poate avea deficitul de talente asupra clientilor sau investitorilor, in scadere de la 25% anul trecut. Atragerea de talente va ramane un diferentiator cheie din punct de vedere competitiv in Era resurelor umane" a afirmat Valentin Petrof, Country Manager al ManpowerGroup Romania.

"Liderii in resurse umane vor fi nevoiti sa ia in considerare solutii precum: angajarea de personal educabil, flexibil, caruia sa-i ofere training superspecializat; extinderea cautarii de canditati in categorii neexploatate inca, precum tinerii fara experienta, astfel incat sa se poata gasi forta de munca necesara" a adaugat Petrof.

Unu din patru angajatori din EMEA (25%) raporteaza dificultati in acoperirea pozitiilor deschise datorita lipsei de personal talentat. Acest procent este considerabil mai scazut decat cel din regiunea America (41%) si cel din Asia Pacific (45%).

Comparativ cu 2011 nu se intrevad modificari semnificative, procentul angajatorilor care invoca dificultati in acoperirea pozitiilor deschise fiind mai mare decat cel inregistrat in trimestrul 1, 2008. Se pare ca tendinta lenta de recuperare continua sa reprime tendintele de angajare, diminuand astfel nevoia de personal talentat din regiune.

ManpowerGroup (NYSE: MAN) a intervievat peste 38,000 de angajatori din 41 de tari si teritorii pe parcursul trimestrului al doilea din 2012 pentru a determina gradul in care deficitul de talente afecteaza piata muncii la nivel global.

#locuri munca, #angajati romani, #locuri de munca ingineri , #Locuri de munca in Romania