CE va cere ridicarea restrictiilor pe piata muncii pentru romani si bulgari

Vineri, 17 Februarie 2012, ora 17:48
2989 citiri
CE va cere ridicarea restrictiilor pe piata muncii pentru romani si bulgari

Comisia Europeana va cere ca restrictiile pentru romani si bulgari pe piata muncii sa fie ridicate de cele noua state UE care le mai impun, a spus comisarul european pentru munca si afaceri sociale, Laszlo Andor.

Dintre cele 27 state membre, noua - Austria, Belgia, Franta, Germania, Irlanda, Luxemburg, Malta, Olanda si Marea Britanie - au decis sa mentina restrictiile pana la 31 decembrie 2013.

"Comisia va prezenta o evaluare a implementarii masurilor tranzitionale de catre statele membre ce vor continua sa impuna restrictiile. A treia faza, finala, a inceput la 1 ianuarie", a spus CE vineri.

CE noteaza ca, dintre cele 11 state membre care inca aplicau restrictii la sfarsitul lui 2011, doua state - Italia si Cehia - au informat CE ca au decis sa aplice legea UE privitoare la libera circulatie a angajatilor de la 1 ianuarie 2012.

"Noua state au notificat CE inainte de 31 decembrie 2011 in legatura cu decizia lor de a aplica in continuare restrictiile si au prezentat o explicatie, cu argumente si date, legata de perturbarile serioase pe piata muncii sau despre existenta unui risc de perturbari", potrivit CE.

Potrivit lui Andor, argumentele date de cei noua nu par a fi convingatoare, relateaza radioului national bulgar.

CE nu are insa nicio modalitate la dispozitie de a forta statele membre sa deschida piata muncii pentru romani si bulgari inainte de expirarea perioadei de tranzitie.

#liberalizare piata muncii Uniunea Europeana, #ridicare restrictii piata muncii romani , #Locuri munca in strainatate