China ia masuri radicale: 6 milioane de concedieri, ce vor costa 23 de miliarde de dolari

Miercuri, 02 Martie 2016, ora 18:00
6034 citiri
China ia masuri radicale: 6 milioane de concedieri, ce vor costa 23 de miliarde de dolari
Foto: Wikimedia

Dupa doua decenii de crestere economica continua, liderii comunisti de la Beijing se vad nevoiti sa faca pasul inapoi si anunta un program de restructurare a locurilor de munca din industria siderurgica si din minerit.

Aproximativ 6 milioane de muncitori din aceste sectoare vor intra in somaj in urmatorii 3 ani, pentru a diminua efectele supraproductiei si poluarii excesive, anunta Reuters.

Cifra a fost prezentata de oficialii de la Beijing, care au estimat ca o astfel de concediere masiva din cele doua sectoare ar putea avea costuri de aproximativ 23 de miliarde de dolari.

Analistii vorbesc insa de un efect in lant, care ar urma sa se propage si in industrii conexe si, in special, in randul companiilor "zombi" detinute de guvernul chinez sau de autoritatile regionale.

Premierul Li Keqiang a anuntat inca din decembrie ca inchiderea "firmelor zombi" va fi o prioritate a guvernului chinez pentru anul acesta.

Termenul "zombi" desemneaza companiile chineze care si-au restrans activitatea dar nu au efectuat concedieri din cauza ingrijorarii manifestate de autoritati in fata cresterii nivelului somajului.

Sectoarele industriale ineficiente ale Chinei au angajat in 2013 aproximativ 37 de milioane de lucratori si sunt responsabile pentru aproape jumatate din datoria publica a tarii.

Aceasta ar putea fi cea mai importanta operatiune de restructurare a locurilor de munca din China dupa 1998.

Atunci, timp de 5 ani, restructurarea locurilor de munca din intreprinderile de stat a creat aproximativ 28 de milioane de someri pentru care s-a alocat suma de 11,2 miliarde de dolari in beneficii sociale si programe de reconversie profesionala.

Printre alte industrii care ar putea fi afectate se numara cea a cimentului si a constructiilor navale.

Ministrul Industriei din China nu a comentat inca aceste informatii, dar, la inceputul saptamanii, Yin Weimin, detinatorul portofoliului de la Munca si Protectie Sociala, a anuntat un prim val de 1,8 milioane de disponibilizari, fara a mentiona perioada in care vor fi puse in practica.

#sector industrial China, #supraproductie China, #concedieri masive, #firme zombi, #locuri munca , #Locuri munca in strainatate