Leonard Orban: Doar Spania a avut argumente solide pentru restrictiile pe piata muncii

Marti, 20 Decembrie 2011, ora 19:51
1970 citiri
Leonard Orban: Doar Spania a avut argumente solide pentru restrictiile pe piata muncii

Doar Spania a avut argumente solide pentru impunerea de restrictii pentru romani pe piata muncii, nu si Olanda, Marea Britanie sau Irlanda, a declarat marti ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban.

Romania regreta decizia mai multor tari de a prelungi restrictiile pe piata muncii pentru romani.

"Recent, foarte recent, Irlanda a luat aceasta decizie - sa se alature Marii Britanii pentru continuarea restrictiilor pana la finalizarea intervalului de 7 ani permis de Tratatul de aderare. Noi regretam aceste decizii, regretam faptul ca ele au fost luate".

"In opinia noastra, in multe dintre tarile care au luat aceste decizii, masurile luate nu se justifica. Daca in cazul Spaniei intr-adevar existau argumente solide, pe care si Comisia Europeana le-a apreciat ca fiind justificate, in alte cazuri, de genul Olandei, dar si al Marii Britanii si al Irlandei, aceste masuri nu se justifica", a precizat Leonard Orban, raspunzand intrebarilor jurnalistilor.

"Ramane sa vedem cum va reactiona Comisia Europeana, pentru ca CE are inclusiv posibilitatea de a declansa procedura de infringement contra acestor tari, daca se constata ca situatia pe piata muncii in respectivele tari nu prezinta riscuri care sa genereze asemenea decizii. Ramane de vazut, suntem in dialog permanent cu CE in ceea ce priveste masurile care vor fi luate in continuare", a mai spus ministrul afacerilor europene.

Zece tari europene aplica inca restrictii pe piata muncii pentru romani si bulgari

Si Belgia ar fi notificat zilele trecute, potrivit presei, Comisia Europeana ca prelungeste restrictiile pentru romani si bulgari.

Pe de alta parte, Germania a extins liberalizarea pietei muncii, incepand cu 1 ianuarie 2012, pentru cateva categorii de lucratori proveniti din Romania si Bulgaria. Este vorba despre absolventi cu studii superioare, pentru activitati corespunzatoare calificarii lor, lucratori acceptati in sistemul de formare profesionala din tara si lucratorii sezonieri, care vor avea de la 1 ianuarie 2012 drept de munca in Germania.

Tarile UE pot prelungi interdictia temporara pentru muncitorii romani si bulgari timp de inca doi ani, adica pana in decembrie 2013, numai in cazul in care informeaza Comisia, pana la 31 decembrie 2011, ca exista o "amenintare serioasa" pentru pietele lor de munca.

Toate statele membre ale UE ar trebui sa ridice barierele de pe piata muncii pentru romani si bulgari, pentru ca nu exista justificare economica reala pentru restrangerea dreptului lor fundamental de a munci si locui in orice stat UE, se arata intr-o rezolutie a Parlamentului European adoptata saptamana trecuta.

Austria, Belgia, Franta, Germania, Irlanda, Italia, Luxemburg Malta, Olanda si Marea Britanie restrictioneaza inca accesul lucratorilor bulgari si romani pe pietele muncii lor. Din cauza unor dereglari grave pe piata fortei de munca, si Spania restrictioneaza accesul pentru lucratorii romani pana la 31 decembrie 2012, dar cu aprobarea Comisiei.

#locuri de munca Spania, #declaratii Orban, #piata muncii romania , #Locuri munca in strainatate