Locuri de munca in Marea Britanie: Romanii vor fi tratati "european" din 2014

Luni, 24 Iunie 2013, ora 11:27
3210 citiri
Locuri de munca in Marea Britanie: Romanii vor fi tratati "european" din 2014

Ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti, Martin Harris, a declarat ca din 2014 romanii si bulgarii vor fi tratati pe piata britanica a muncii la fel ca restul cetatenilor europeni, el aratand ca la finalul lui 2013 vor fi ridicate restrictiile de munca.

"M-as referi atat la declaratiile lui David Liddington, din martie, de la Bucuresi, precum si, foarte important, la discursului premierului nostru, David Cameron, pe tema migratiei, sustinut in aprilie.

David Cameron a subliniat trei aspecte: in primul rand, vom ridica restrictiile de pe piata muncii la finalul acestui an, ceea ce inseamna ca, din 2014, romanii si bulgarii vor fi tratati pe piata britanica a muncii la fel ca restul cetatenilor europeni", a spus Harris, intr-un interviu acordat gandul.info.

"In al doilea rand, David Cameron a subliniat aportul muncitorilor romani la economia britanica. A spus ca, in general, romanii muncesc din greu, isi platesc taxele si sunt pretuiti de agajatorii lor. Al treilea lucru pe care l-a spus primul-ministru este ca trebuie sa dam un raspuns ingrijorarilor care transpar dinspre populatia britanica - ingrijorari care exista si in alte tari - anume ca dreptul la libera circulatie trebuie respectat, dar nici sa nu existe abuzuri in virtutea acestui drept", a adaugat Harris.

El a precizat ca autoritatile din Marea Britanie au in acest moment la Bruxelles o discutie cu partenerii europeni despre eventuale solutii prin care sa elimine aceste temeri si prin care sa respecte aceste libertati de eventualele abuziri.

"Aceasta este pozitia noastra si cred ca exista intelegere, sprijin chiar, din partea autoritatilor romane in acest sens", a spus Harris.

Numarul imigrantilor romani in Marea Britanie, dificil de estimat

Intrebat cum ar caracteriza acum dezbaterea privind imigratia existenta in Regatul Unit comparativ cu lunile trecute, cand s-a asistat la un discurs puternic discriminatoriu indreptat impotriva romanilor si bulgarilor, Harris a raspuns: "Cred ca exista o mai buna intelegere acum a pozitiilor ambelor parti".

El a precizat ca mai multe institutii au incercat sa vina cu diverse estimari privind numarul de romani care ar urma sa se stabileasca in Marea Britanie dupa 2014 si a subliniat ca printre acestea nu se afla, insa, si estimari ale Guvernului britanic.

"Exista un studiu facut la cererea Guvernului britanic de catre National Institute for Economic and Social Research. Acel studiu a incercat sa analizeze motivele pentru care romanii si bulgarii migreaza in Marea Britanie, dar si impactul acestor procese migratorii asupra sferei serviciilor publice din Marea Britanie.

Ceea ce nu a facut acel studiu a fost sa incerce sa avanseze un numar, o estimare a potentialului aflux de romani si bulgari dupa ridicarea restrictiilor de pe piata muncii. A explicat, in schimb, de ce nu e posibil stiintific sa vii cu estimari credibile.

Motivul principal este ca exista atat de multe necunoscute - restrictiile nu se ridica doar de pe piata muncii din Marea Britanie, ci din toata Uniunea Europeana, deci romanii sau bulgarii care vor dori sa se mute in alt stat membru vor avea 27 de variante in ceea ce priveste tara in care vor munci. Asadar, este foarte, foarte dificil sa spui cati vor merge in Marea Britanie. Acest studiu a explicat de ce Guvernul nu ar fi credibil daca ar veni cu astfel de cifre", a precizat Harris.

#locuri munca marea britanie, #muncitori romani Marea Britanie , #Locuri munca in strainatate