Locuri de munca in strainatate: Tarile arabe vor lua locul Italiei si Spaniei

Luni, 26 Martie 2012, ora 08:45
5380 citiri
Locuri de munca in strainatate: Tarile arabe vor lua locul Italiei si Spaniei

Pana acum cativa ani, tarile preferate de romanii care doreau sa munceasca in strainatate erau Spania si Italia. Motivul, foarte simplu: ambele tari ofereau salarii mult peste media celor din Romania.

Pe langa acest lucru, atat Spania cat si Italia au o limba de origine latina, aspect care este foarte important in cazul in care doresti sa inveti limba tarii respective. Pe langa acestea, se mai adauga si clima calda specifica acestor tari, care bineinteles, nu poate sa aduca decat avantaje celor care locuiesc acolo. Datorita situatiei economice globale, locurile de munca pe care aceste tari le pun acum la dispozitie romanilor sunt aproape inexistente.

Incepand din 2009 si pana in prezent, situatia romanilor care munceau in aceste doua tari s-a inrautatit dramatic. In aceste conditii, foarte multi dintre romanii care mai demult munceau acolo, au fost nevoiti sa se reorienteze spre alte tari sau sa vina inapoi in Romania. In tari precum Germania, Franta, Marea Britanie, inca se mai cauta personal din Romania, insa conditiile sunt foarte dure. Se cauta in general doar persoane care stapanesc foarte bine o limba straina si care au cel putin cativa ani experienta in pozitia pentru care aplica.

La mare cautare sunt doctorii, asistentii medicali, infirmierii si personalul in domeniul turistic. In ciuda situatiei economice din Grecia, aici inca se cauta personal in domeniul tursitic, insa salariile au scazut mult in ultimii ani.

Locurile de munca din Cipru, mereu de actualitate

Cipru este o alta tara care cauta in continuare personal din Romania. Situatia Ciprului este una speciala deoarece aceasta tara este vizitata anual de milioane de turisti, majoritatea dintre ei englezi, iar populatia Ciprului este de aproximativ 700.000 de locuitori. Diferenta dintre numarul mare de turisti care viziteaza Cipru si numarul mic al populatiei este motivul pentru care in aceasta tara a fost si va fi si pe viitor nevoie de personal din strainatate. Populatia locala pur si simplu nu face fata fluxului de turisti care viziteaza Cipru in fiecare an.

Desi in Cipru cererea de forta de munca este destul de mare inca, salariile nu sunt foarte atractive pentru cetatenii romani. Cu toate acestea, multi romani pleaca la munca in Cipru, in lipsa altor oferte de munca mai avantjoase.

Tarile arabe vor lua locul Spaniei si Italiei

Odata cu scaderea salariilor din Romania si cu conditiile din ce in ce mai dure impuse de angajatorii tarilor din UE, ofertele de munca din tarile arabe precum Arabia Saudita, Dubai, Qatar, Kuwait, Bahrain, Afganistan au devenit destul de cautate. Tarile arabe au in general o economie bazata pe turism si pe extractia de petrol si gaze naturale. Din aceasta cauza, cererea de forta de munca a acestor tari este axata pe cele doua domenii. Salariile variaza foarte mult in functie de experienta si pozitia obtinuta. Datorita zacamintelor naturale de petrol existente pe teritoriul acestor tari, economiile unora dintre acestea au inceput sa rivalizeze cu economiile tarilor dezvoltate din UE.

Mai mult decat atat, spre deosebire de angajatorii din Cipru, Grecia sau alte tari europene, angajatorii din tarile arabe suporta in cele mai multe cazuri toate cheltuielile necesare angajarii, inclusiv transportul dus-intors. Toate aceste avantaje, vor avea foarte curand ca si consecinta, o reorientare a romanilor inspre tarile arabe.

Oferte de munca pentru studii superioare

Se stie foarte bine ca in ultimii ani, din ce in ce mai multi romani cu studii superioare au ramas fara un loc de munca. Din pacate, la fel ca si in anii trecuti, persoanele cu studii superioare nu sunt foarte cautate nici de angajatorii din Romania, dar nici de cei din strainatate.

In perioada 1 ianuarie - 15 martie 2012, doar 5,2% din totalul ofertelor de munca postate pe portalul de joburi infomunca.ro, erau destinate persoanelor cu cetatenie romana, care au studii superioare.

In perioada analizata, prin intermediul acestor oferte de munca, companiile de recrutare au cautat nu mai putin de 1.348 de persoane care au terminat o facultate sau urmeaza cursurile unei facultati. Avand in vedere ca portalul de locuri de munca Infomunca.ro gestioneaza peste 90% din joburile pentru strainatate destinate romanilor, putem trage concluzia ca analiza facuta de noi reprezinta de fapt situatia reala si generala la nivelul tarii a ofertelor de munca in strainatate destinate romanilor cu studii superioare.

Romanii cu studii superioare iau salarii de peste 3000 euro in tari precum Arabia Saudita, Danemarca, Dubai, Finlanda, Franta, Germania, Norvegia si Marea Britanie. Angajatorii din aceste tari cauta in special personal medical si sanitar, dar si ingineri cu experienta in constructii sau in domeniul petrol si gaze. Pozitiile pentru romanii care au studii superioare sunt foarte putine, insa, asa cum era de asteptat, acestea sunt mai bine platite de catre angajatorii straini, decat pozitiile destinate personalului fara studii superioare.

Daca salariul unui doctor roman care munceste in Germania poate sa ajunga in unele cazuri chiar si la 4.000 - 5.000 euro, inca din prima luna, in Grecia, unui ospatar i se ofera intre 450 si 700 euro.

Ioan Matei, Infomunca.ro

#locuri de munca strainatate, #locuri de munca Italia, #locuri de munca Spania, #locuri de munca Arabia Saudita , #Locuri munca in strainatate