Locuri de munca in UE: cand vor putea romanii sa lucreze in orice tara?

Marti, 17 Aprilie 2012, ora 09:29
2724 citiri
Locuri de munca in UE: cand vor putea romanii sa lucreze in orice tara?

Deschiderea pietei muncii in toate tarile europene si pentru toti muncitorii din UE este una dintre masurile pe care comisarul Laszlo Andor le va dezvalui joi, in cadrul prezentarii propunerilor privind ocuparea fortei de munca in spatiul comunitar.

Prin aceasta propunere, Comisia Europeana vrea sa raspunda criticilor privind neluarea unor masuri pentru cresterea numarului locurilor de munca, in contextul in care piata muncii a fost afectata de programele de austeritate.

Masura Executivului de la Bruxelles va avea un impact pozitiv in special asupra romanilor si bulgarilor, carora mai multe tari le impun inca restrictii totale sau partiale pe piata muncii.

Totodata, Comisia ar putea sa impuna un plafon pentru salariile minime, astfel incat acestea sa asigure un nivel decent de viata. Plafonul urmeaza sa fie diferit in functie de sectoarele economice.

Comisia Europeana va prezenta, joi, un pachet de masuri privind ocuparea fortei de munca, care are drept scop identificarea oportunitatilor de creare de noi locuri de munca in sectoarele cheie ale economiei, cum ar fi economia verde, locurile de munca "albe" si sectorul TIC.

Romanii si bulgarii, printre cei mai avantajati

In ianuarie, rata somajului a atins un nivel-record de 10,8% in UE. Potrivit estimarilor, procentul va creste in perioada urmatoare.

Acest pachet de masuri va defini, de asemenea, modul in care fondurile europene vor putea fi investite pe termen lung in capitalul uman.

Obiectivul pachetului este acela de a pregati terenul pentru o veritabila piata europeana a fortei de munca, in cadrul careia lucratorii isi vor putea schimba locul de munca in conditii sigure si vor beneficia de noi perspective la nivel european, avand totodata posibilitatea de a-si dezvolta o cariera.

Pachetul are si scopul de a consolida rolul politicii privind ocuparea fortei de munca in cadrul guvernantei europene, precum si de a analiza posibilitatea implicarii sporite a partenerilor sociali in etapele importante ale procesului de luare a deciziilor la nivel european.

Consiliul European din martie a subliniat necesitatea luarii de masuri ferme in domeniu si elaborarii de planuri nationale de ocupare a fortei de munca. Consiliul European asteapta cu interes "pachetul de masuri privind ocuparea fortei de munca", elaborat de Comisie.

#locuri de munca UE, #deschiderea pietei muncii UE , #Locuri munca in strainatate