Marea Britanie risca sa ramana fara muncitori in constructii din cauza Brexit

Miercuri, 15 Martie 2017, ora 10:06
22814 citiri
Marea Britanie risca sa ramana fara muncitori in constructii din cauza Brexit
Foto: michaelmolloy. co.uk

175.000 de muncitori in constructii, aproximativ 8 procente din forta de munca din sector, ar putea parasi Regatul Unit in urma unui divort transat in termeni duri intre UE si Marea Britanie.

Calculele au fost facute de analistii Royal Institute for Chartered Surveyors (Rics), arata The Guardian.

In ultima analiza Rics derulata la finalul anului trecut in randul companiilor de constructii din regat, 30% dintre acestea au mentionat faptul ca si-au bazat succesul pe angajarea muncitorilor din alte state europene, cele mai mlte dintre aceste firme gasindu-se in sud-estul Marii Britanii si fiind angrenate in proiecte de anvergura in toata tara.

Expertii Rics considera ca guvernul de la Londra va trebui sa asigure accesul Marii Britanii la piata unice europeana sau sa ofere rapid alternative la o criza a fortei de munca in sectorul constructiilor.

"Cifrele arata ca industria constructiilor a ajuns depoendenta de un numar mare de muncitori veniti din tarile UE, aproximativ 176.650", a explicat Jeremy Blackburn, seful departamentului de politici pentru Marea Britanie din cadrul institutului.

"Este in interesul nostru, al tuturor, sa facem din Brexit un succes, dar pierderea accesului pe piata unica ar putea reduce nivelul investitiilor curente, de 500 miliarde de lire sterline, in proiecte de infrastructura.

Fara acces la piata unica sau alte alternative puse in practica, nu vom fi capabili sa realizam infrastructura necesara pentru a pune orasele noastre pe o harta globala a competitivitatii", a mai spus acesta.

Blackburn a criticat modul in care oficialii de la Londra au intocmit o lista a profesiilor care are nevoie de acces la un bazin de recutare international, dand exemplul dansatorilor profesionisti de balet, care sunt preferati in locul muncitorilor in constructii.

Nici varianta scolilor de ucenici intretinute de unele companii nu este una viabila in forma actuala, considera expertul Rics, care arata ca 20% dintre acestea sunt ineficiente, dar ca o intensificare a eforturilor in acest sens este de dorit.

Sectorul constructiilor este afectat si de cresterea contributiilor pentru liberi profesionisti, 40% din forta de munca din aceasta industrie intrand in aceasta categorie, a mai spus Jeremy Blackburn, iar datele oficiale tind sa ii dea dreptate, in luna ianuarie sectorul constructii din Regatul Unit inregistrand o scadere de 0,4% fata de inceputul anului trecut.

In plus, o analiza Saville arata ca jumatate din proiectele imobiliare din centrul Londrei sunt in pericol de a fi amanate sau anulate, ca urmare a incertitudinii ridicate de Brexit.

#locuri de munca Marea Britanie, #criza constructii Marea Britanie, #brexit, #piata muncii UK , #Locuri munca in strainatate