Patronii din Marea Britanie se plang ca vor da faliment daca renunta la imigranti: Britanicii sunt putini si prea scumpi

Marti, 11 Aprilie 2017, ora 14:22
16895 citiri
Patronii din Marea Britanie se plang ca vor da faliment daca renunta la imigranti: Britanicii sunt putini si prea scumpi
Foto: Relocate Magazine

Angajatii britanici nu sunt in acest moment o optiune viabila pentru inlocuirea fortei de munca venita din spatiul european, avertizeaza reprezentantii unor industrii din Regatul Unit.

Prezenti in fata membrilor comisiei pentru Afaceri Economice din Camera Lorzilor, oamenii de afaceri din Marea Britanie au mentionat ca inlocuirea strainilor cu angajati din randul localnicilor ar putea fi o eroare fatala, relateaza The Telegraph.

Aproximativ 3 milioane de cetateni UE lucreaza in acest moment in Marea Britanie, iar patronii lor cred ca inlocuirea acestora cu forta de munca locala ar putea dauna grav afacerilor lor.

Sectorul industrial, turismul, sanatatea si invatamantul superior ar urma sa fie cel mai afectate de o eventuale blocada impusa lucratorilor recrutati din alte tari, fapt care i-a facut pe angajatori a solicite inca o data pastrarea liberei circulatii a fortei de munca intre UE si Regatul Unit.

46.000 de reprezentanti din industria serviciilor hoteliere au semnalat faptul ca angajarea localnicilor ar insemna asigurarea unor salarii mai mari, lucrui greu de indeplinit in contextul in care fenomenul Brexit isi pune deja amprenta pe economia Marii Britanii.

"Operam deja la un nivel de profit minim. Va fi o adevarata catastrofa, daca va trebui sa angajam forta de munca locala si sa platim salarii mai mari", s-au plans hotelierii.

La fel, reprezentantii parcurilor tematice care impanzesc tara au atras atentia asupra faptului ca multe dintre locatii se gasesc in zone retrase, depopulate, lucru care face dificila recrutarea de personal.

"Diferenta mare dintre locuitorii micilor orase de la tarmul marii si numarul de vizitatori veniti in vacanta arata ca, pur si simplu, nu sunt destui rezidenti britanici in aceste orasele pentru a ocupa locurile de munca sezoniere", au explicat ei.

Inclusiv membri London City Corporation se tem de faptul ca Regatul Unit ar putea pierde din farmecul sau de destinatie turistica primitoare, in randul localnicilor "neexistand persoane cu abilitati lingvistice de genul celor detinute de angajatii straini".

Ingrijorarea planeaza si in sectorul manufacturier, unde 40% din angajatori au pe statul de plata muncitori aproape de varsta pensionarii, iar scolile tehnice din tara nu vor putea asigura un numar necesar de absolventi pentru a inlocui forta de munca imbatranita.

De asemenrea, sectorul sanatate ar avea nevoie de un surplus de 1.500 de studenti la medicina pentru a mentine functionale toate posturile existente in sistem, dar, chiar si asa, efectul ar urma sa fie vazut abia din 2028 incolo.

Calculele facute de reprezentantii mediului de afaceri privind efectele impunerii unor conditii dure in privinta emigrantilor din UE, par sa fi fost repetate si de ministrii din cabinetul Theresei May, iar concluzia tinde sa fie aceiasi.

Astfel,guvernul de la Londra a facut un prim pas inapoi in politica privind libera circulatie a fortei de munca si a anuntat "o perioada de tranzitie care sa dea timp firmelor si persoanelor sa se pregateasca pentru noile conditii".

#forta de munca Marea Britanie, #locuri de munca Marea Britanie, #brexit, #muncitori straini UK , #Locuri munca in strainatate