Restrictiile de pe piata muncii din Belgia ar putea fi ridicate

Luni, 05 Decembrie 2011, ora 10:37
2049 citiri
Restrictiile de pe piata muncii din Belgia ar putea fi ridicate

Restrictiile impuse lucratorilor romani si bulgari pe piata fortei de munca belgiene ar urma sa fie ridicate de la 1 ianuarie anul viitor, dupa ce regiunea flamanda, cea care sustinea restrictiile, si-a revizuit pozitia, noteaza luni EurActiv.

O decizie in acest sens se asteapta in cursul acestei saptamani de la un "comitet mixt" format din reprezentanti ai regiunilor Flandra, Valonia si Bruxelles. Pana atunci insa, Belgia trebuie sa isi anunte componenta guvernului federal condus de Elio Di Rupo, dupa mai bine de 500 de zile de la alegerile anticipate din vara anului trecut.

Belgia ar putea fi prima tara care ridica restrictiile pentru romani si bulgari

Daca Belgia va decide liberalizarea totala a pietei sale a fortei de munca pentru lucratorii romani si bulgari, ea va deveni prima ce renunta la restrictii dintre tarile care inca au in vigoare aceste masuri tranzitorii pentru romani si bulgari.

Statele membre UE care in prezent restrictioneaza accesul lucratorilor romani si bulgari pe pietele lor ale fortei de munca (Belgia, Germania, Irlanda, Franta, Italia, Luxemburg, Malta, Olanda, Marea Britanie si Austria) au redus restrictiile in unele sectoare/profesii sau au simplificat procedurile comparativ cu regulile aplicate inaintea aderarii Romaniei si Bulgariei la UE.

Statele UE mai pot mentine restrictiile pana la 31 decembrie 2013

Tratatul de aderare din 2005 le permite tarilor UE-25 (tarile fondatoare si cele care au aderat la UE pana la 1 ianuarie 2007) sa restrictioneze temporar accesul liber al lucratorilor din Romania si Bulgaria pe pietele lor de forta de munca pentru a pregati libertatea deplina de circulatie a muncii in UE.

Perioada de tranzitie generala de sapte ani este impartita in trei etape (2 plus 3 plus 2 ani). In decursul perioadei de 7 ani, o clauza de salvgardare permite unui stat membru sa reintroduca restrictiile daca exista perturbari grave pe piata fortei de munca sau pericolul acestora (asa cum a procedat Spania in 22 iulie acest an). Masurile tranzitorii se vor incheia in mod irevocabil la 31 decembrie 2013.

Olanda si Marea Britanie au anuntat deja, in ultimele saptamani, ca vor mentine restrictiile pentru lucratorii romani si bulgari si in ultimii doi ani ai perioadei de tranzitie generala, pana la 31 decembrie 2013.

Piata de munca din Spania e temporar restrictionata pentru muncitorii romani

In cazul Spaniei, guvernul de la Madrid a decis la 22 iulie acest an sa suspende unilateral legislatia UE privind libera circulatie a lucratorilor romani, ca urmare a unei perturbari grave generalizate a pietei fortei de munca, si a cerut Comisiei, asa cum prevede clauza de salvgardare, sa declare suspendata legislatia UE in domeniu.

Executivul UE a aprobat cererea Spaniei la 11 august, autorizand Spania sa restrictioneze temporar accesul pe piata sa a fortei de munca pentru lucratorii romani pana la 31 decembrie 2012 ca urmare a unei perturbari grave a pietei muncii, caracterizate de o rata a somajului record in UE si de o incetinire a redresarii economice.

Intrucat autorizarea de catre CE a reintroducerii restrictiilor potrivit clauzei de salvgardare este valabila pana la 31 decembrie 2012, Spania nu trebuie sa notifice Comisia inca o data, pana la finalul acestui an, in legatura cu perturbarile grave ale pietei muncii sau cu pericolul unor astfel de perturbari.

Restrictiile reintroduse nu se aplica cetatenilor romani care erau deja activi la 22 iulie 2011 pe piata spaniola a fortei de munca sau care erau inregistrati ca fiind in cautarea unui loc de munca, de catre Serviciile publice spaniole pentru ocuparea fortei de munca.

#piata muncii restrictii romani, #Belgia ridicare restrictii, #piata muncii Belgia , #Locuri munca in strainatate