Romanii care vor sa lucreze in strainatate, avertizati sa mearga mai intai la ITM

Marti, 20 Decembrie 2011, ora 22:36
1820 citiri
Romanii care vor sa lucreze in strainatate, avertizati sa mearga mai intai la ITM

Inspectia Muncii avertizeaza romanii care vor sa lucreze in afara tarii ca, inainte de a apela la serviciile unei firme ce are ca activitate selectia si plasarea fortei de munca, solicitantii trebuie sa se adreseze inspectoratului teritorial de munca (ITM) in raza caruia societatea isi are sediul.

Solicitantii locurilor de munca din strainatate trebuie sa ceara, printre altele, informatii referitoare la inregistrarea firmei la inspectoratul teritorial de munca, spun reprezentantii Inspectiei Muncii.

"De asemenea, trebuie sa verifice daca la semnarea unui contract individual de munca in strainatate acesta cuprinde cel putin urmatoarele elemente: tara de resedinta, denumirea angajatorului cu toate datele de identificare: adresa, numar de telefon, fax, descrierea muncii si a conditiilor de munca, durata timpului de munca si de repaus, durata contractului individual de munca, conditiile de salarizare, conditiile de transport, locuit, conditiile de protectie sociala.

Avertizam asupra faptului ca persoanele fizice nu au dreptul sa exercite activitati de mediere a angajarii cetatenilor romani in strainatate", mai spun cei de la Inspectia Muncii.

Potrivit reprezentantilor Inspectiei Muncii, agentii de ocupare a fortei de munca au obligatia de a incheia cu cetatenii romani contracte de mediere. Aceste contracte trebuie sa contina, printre altele, elementele principale privind tariful de mediere, durata contractului si modul de solutionare a eventualelor litigii.

Precizarile celor de la Inspectia Muncii vin dupa ce angajatori cehi si romani au escrocat in Cehia cetateni din judetele Iasi, Harghita, Covasna si Botosani. "Cetatenii escrocati sunt din zone montane, izolate, unde silvicultura este ocupatia de baza, iar populatia este saraca si neinformata", spun cei de la Inspectia Muncii.

Inspectia Muncii va declansa o campanie de informare a cetatenilor din aceste zone, cu sprijinul primariilor din judetele identificate, iar inspectorii de munca vor participa la intruniri cu cetatenii din comune si vor difuza ghiduri despre munca in strainatate, pentru a preveni repetarea unor astfel de evenimente.

#Itm locuri de munca, #locuri de munca strainatate ITM , #Locuri munca in strainatate