Romanii si munca in strainatate. Unde am ajuns dupa 25 de ani?

Marti, 20 Octombrie 2015, ora 15:46
6122 citiri
Romanii si munca in strainatate. Unde am ajuns dupa 25 de ani?
Foto: Pixabay

Zeci de mii de romani aplica lunar pentru un job in strainatate. Mii de joburi sunt postate lunar pentru strainatate atat de agentiile de recrutare care cauta personal pentru strainatate, cat si de anagajatori directi din diferite tari.

Nici nu e de mirare, avand in vedere ca muncitorii romani sunt la mare cautare peste hotare si astfel, angajatori din Anglia, Belgia, Olanda Germania, Franta, Cipru, Cehia si chiar si din tari din afara Europei au inceput sa caute personal atat calificat cat si necalificat din Romania, potrivit site-ului Infomunca.ro.

Pe de o parte, plecarea romanilor in strainatate are consecinte negative pe termen lung, deoarece o tara fara forta de munca nu poate sa produca si o tara care nu produce nu poate avea o economie infloritoare.

Pe de alta parte, un numar destul de mare de romani se reintorc in tara dupa acumularea unor sume de bani. Odata cu venirea lor in tara, banii respectivi sunt cheltuiti aici si acest lucru nu poate fi decat bun pentru economia Romaniei.

Romania dupa 25 de ani

In ultimii 25 de ani, oportunitatile de munca pentru romanii doritori sa isi gaseasca un job in strainatate s-au inmultit exponential, odata cu trecerea timpului.

Ca sa explicam acest fenomen, trebuie sa intelegem schimbarile politice prin care a trecut tara noastra in aceasta perioada, schimbari care au favorizat accesul romanilor la piata fortei de munca internationala.

Prima schimbare de o importanta majora, care a ajutat cu adevarat romanii sa aiba acces la joburi in strainatate este intrarea Romaniei in UE in anul 2007.

Pe langa alte avantaje pe care le-a adus Romaniei, aderarea la UE a insemnat incetarea restrictiilor impuse de tarile din Europa fortei de munca din Romania.

Daca pana in 2007 majoritatea tarilor din Europa acceptau muncitori romani doar pe baza unui permis de munca, incepand cu 2007 marea majoritate a acestora a eliminat permisele de munca inca de la aderarea Romaniei.

Tarile care nu au fost de acord cu inlaturarea imediata a permiselor de munca pentru romani au fost nevoite, conform actului de aderare a Romaniei la UE, sa inlature permisele de munca pana cel tarziu in ianuarie 2014.

Marea Britanie, de exemplu este una din tarile cele mai ravnite de romanii doritori sa munceasca peste hotare, si este una din tarile care nu au inlaturat permisele de munca pentru romani decat la data limita si anume ianuarie 2014.

Datorita fenomenelor explicate anterior, putem spune ca in ultimii 25 ani, au existat 3 perioade mari si distincte, in ceea ce priveste posibilitatile romanilor de a munci in strainatate.

Perioadele pietei muncii pentru Romania

Prima perioada este pana in anul 2007, perioada in care pentru a munci in strainatate era absolut necesara obtinerea unui permis de munca in majoritatea tarilor din UE.

Obtinerea permisului de munca nu era deloc la indemana oricui, deoarece era relativ scumpa si pe langa acest inconvenient, mai era si problema complexitatii actelor si procedurilor de obtinere a permisului de munca.

Din aceasta cauza, majoritatea compatriotilor nostrii care au muncit in strainatate in acea perioada au muncit la negru, pe salarii relativ mici in comparatie cu cetatenii tarilor respective.

Totusi, aceasta este o perioada in care Romania era la pamant din punct de vedere economic si salariile pe care acestia le castigau in strainatate, chiar si asa mici, erau mult mai mari decat veniturile obtinute la noi in tara.

Urmatoarea perioada pe care o putem distinge este din anul 2007 pana in anul 2014.

In aceasta perioada cetatenii Romaniei au avut acces legal la piata muncii a foarte multor tari europene. In sfarsit marea masa a romanilor doritori sa munceasca in strainatate, avea acum posibilitatea de a munci legal in tari precum: Spania, Italia, Grecia, Cipru etc.

In aceasta perioada, milioane de romani au plecat la munca in strainatate.

Unele statistici spun ca doar in Italia au muncit peste 3 milioane de romani. Din pacate, odata cu venirea crizei in anii 2008-2009, mai mult de 70% din romanii plecati in Italia au fost nevoiti sa se intoarca in tara.

Odata cu venirea crizei, Spania si-a inchis portile pentru romani si a introdus permise de munca.

Aceasta a fost o alta lovitura primita de romani, care au inceput sa se orienteze inspre tari precum Germania sau Anglia.

In aceasta perioada, in ambele tari era nevoie de permis de munca pentru ca romanii sa poata munci legal.

Acest lucru a ingreunat foarte mult emigrarea romanilor in aceste 2 tari.

De exemplu, in aceasta perioada, pentru a munci legal in UK in domeniul hotelier, era necesara inscrierea la cursuri de calificare NVQ (National Vocational Qualification Course) care erau defapt cursuri de calificare la locul de munca.

Pe perioada cursurilor, romanii puteau munci maxim 20 ore/saptamana, adica jumatate de norma si bineinteles ca si salariul era proportional. Cursurile NVQ durau aprox 10 luni si pe perioada acestora se muncea cu permis de munca Yellow Card (permis de munca pentru studenti).

Abia dupa terminarea acestor cursuri romanii aveau posibilitatea de a aplica pentru permis de munca Blue Card, care insemna libertate deplina pe piata fortei de munca din UK.

In Germania, procedurile de obtinere a permisului de munca erau mai simple insa, aici era o alta problema si anume necesitatea cunoasterii limbii germane.

Se stie foarte bine ca germanii sunt un popor nationalist si din aceasta cauza foarte putini dintre angajatorii de acolo accepta chiar si astazi muncitori care nu vorbesc limba germana.

A treia perioada pe care o distingem este din ianuarie 2014 si pana in prezent.

Aceasta este perioada in care romanii nu mai au nevoie de permis de munca pentru a munci in oricare din tarile din UE. Acum suntem cu adevarat cetateni europeni.

Conform tratatului de aderare a Romaniei la UE, din ianuarie 2014 toate tarile Europene sunt obligate sa permita romanilor sa munceasca legal fara nevoia unui permis de munca.

#locuri munca strainatate, #angajari strainatate , #Locuri munca in strainatate