Salarii mai mici si joburi mai putine in zona euro la final de 2011

Joi, 15 Martie 2012, ora 18:46
2105 citiri
Salarii mai mici si joburi mai putine in zona euro la final de 2011

Nivelul salariilor si a ratei ocuparii fortei de munca din zona euro au scazut in ultimul trimestru al 2011 indica situatia precara a statelor europene, arata un studiu publicat de Eurostat.

Cifrele publicate joi de agentia de statistica Eurostat arata diferente majore intre nivelurile de crestere economica ale statelor zonei euro. Prapastia dintre Germania, unde salariile sunt mari si rata de ocupare a fortei de munca ridicata, si tarile de la periferia zonei, care au raportat cresteri mici ale salariilor sau chiar scaderi, creste cu fiecare luna care trece, scrie Wall Street Journal.

Rata anuala de crestere a salariilor in tarile zonei euro a fost de 2,5% in al patrulea trimestru al 2011. Rata inregistrata in trimestrul anterior a fost mai mica, de 2,4%, dar in combinatie cu o rata a inflatiei de 2,9%, salariile au scazut in cele trei luni, daunand puterii de cumparare.

Datele Eurostat arata si un declin al ratei de ocupare a fortei de munca in zona cu 0,2% atat in al patrulea trimestru al anului trecut, cat si la nivel anual. De la declansarea crizei, aceasta cifra a fost mai mare doar in primul trimestru al 2009, cand toate tarile erau in recesiune si s-a inregistrat o scadere de 0,8%.

Efectul unui consum redus la nivel european se vede in scaderea cu 0,3% a Prodului Intern Brut in ultimul trimestru al 2011. O revenire pe crestere a consumului nu este prevazuta in perioada urmatoare.

O scadere sau o mentinere a nivelului actual al ratei de ocupare a fortei de munca in toate tarile europene, in afara de Germania, ar dauna increderii populatiei.

Conform informatiilor, salariile au crescut cu 3,7% in ultimul trimestru al 2011 in Germania, in crestere de la 3,1% in trimestrul trei. In schimb, in Irlanda si Portugalia, nivelul mediu al salariilor a scazut cu 1,9% si 1,7%.

Nivelul ocuparii fortei de munca arata o situatie similara. In Germania, s-au creat cu 0,3% mai multe slujbe in ultimul trimestru al 2011 si cu 1,4% mai multe locuri de munca la nivel anual.

Ora de munca, mai scumpa in ultimul trimestru

In Romania, costurile pentru o ora de munca au crescut cu 8,6% fata de aceeasi perioada a anului precedent, al doilea ritm de crestere din intreaga Uniune Europeana, dupa Bulgaria.

La nivelul Uniunii, costurile cu forta de munca au avansat in perioada octombrie-decembrie 2011 cu 2,7% fata de perioada similara a anului 2010, iar in zona euro cu 2,8%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#salarii zona euro, #salarii state zone euro, #slujbe zona euro, #Eurostat nivel salarii zona euro , #Locuri munca in strainatate