Statele care impun restrictii romanilor pot invoca criza

Marti, 22 Noiembrie 2011, ora 10:06
1706 citiri
Statele care impun restrictii romanilor pot invoca criza

Statele membre ale Uniunii Europene care decid sa prelungeasca restrictiile pe piata fortei de munca pentru romani si bulgari pot invoca drept justificare criza, precedentul fiind creat prin acceptul din partea Comisiei ca Spania sa reintroduca astfel de restrictii, a declarat pentru Agerpres Yves Pascouau, expert in cadrul think-tankului European Policy Centre (EPC) din Bruxelles.

Statele membre pot sa justifice o astfel de decizie invocand criza si situatia economica, "spunand ca se confrunta cu perturbari pe piata fortei de munca si ca acest lucru le impiedica sa o deschida pentru romani si bulgari", a afirmat expertul EPC.

Yves Pascouau a atras atentia ca un alt lucru ce trebuie luat in considerare este faptul ca executivul european a acceptat ca Spania, care isi deschisese anterior piata fortei de munca, sa impuna restrictii invocand criza. "Ne aflam in situatia in care exista un acord oferit de Comisie in acest sens si ne putem imagina cu usurinta ca unele state membre pot folosi acest accept din partea Comisiei Europene pentru a spune : 'avem la randul nostru probleme mari din cauza crizei si nu putem sa ne deschidem pietele pentru ca, probabil, ne vom confrunta cu perturbari'", a explicat analistul.

"Va fi probabil extrem de dificil pentru Comisia Europeana sa spuna ca nu exista perturbari, pentru ca a acceptat deja acest lucru pentru Spania", a adaugat el.

Comisia Europeana a aprobat la 11 august cererea Spaniei de a restrictiona piata fortei de munca pentru lucratorii romani pana la 31 decembrie 2012, ca urmare a unor perturbari grave pe piata fortei de munca a acestei tari, care a fost puternic lovita de criza, a informat la vremea respectiva executivul de la Bruxelles.

Olanda a restrictionat accesul romanilor si bulgarilor pe piata muncii pentru 2 ani

In ceea ce priveste Olanda, tara care a decis vineri sa prelungeasca pentru 2012 si 2013 restrictiile pe piata fortei de munca pentru lucratorii romani si bulgari, Yves Pascouau a explicat ca situatia politica din aceasta tara a condus la luarea unei astfel de decizii.

"Cred ca Olanda a devenit in ultimii ani unul dintre cele mai conservatoare state membre din UE. Si va puteti imagina ca exista cu siguranta motive interne care au dus la aceasta decizie", a spus expertul EPC. "Olanda se afla intr-o situatie in care trebuie sa implementeze un acord de coalitie care a fost discutat si cu partidul de extrema dreapta (n.r.- PVV) condus de Geert Wilders. Sunt extrem de duri in ceea ce priveste chestiunile de migratie, ceea ce inseamna ca atat timp cat pot impune restrictii asupra migratiei fortei de munca, cred ca o vor face", a declarat acesta.

Restrictiile pe piata muncii sunt legate de chestiunea aderarii Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen

In prezent, zece state membre UE (Belgia, Germania, Irlanda, Franta, Italia, Olanda, Austria, Luxemburg, Marea Britanie si Malta) restrictioneaza accesul lucratorilor romani si bulgari. Aceste tari pot mentine restrictiile dupa 31 decembrie (pentru inca o perioada de maximum doi ani) numai daca notifica pana la finele lui 2011 Comisia Europena ca exista o perturbare grava a pietei fortei de munca. La cele 10 state se adauga Spania, care a cerut in vara permisiunea CE de a reintroduce restrictiile pentru lucratorii romani pana la 31 decembrie 2012.

"Comisia va trebui sa analizeze in detaliu justificarile care vor fi inaintate de Olanda. Iar responsabilitatea Comisiei este de a raspunde: "da, suntem convinsi ca sunt perturbari grave pe piata voastra a fortei de munca si va permitem sa extindeti perioada (n.r. - de restrictii)" sau "nu suntem convinsi si va cerem sa va deschideti piata", a mai spus Pascouau.

El a adaugat ca problema restrictiilor pe piata fortei de munca nu poate fi decuplata de chestiunea aderarii Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen. Olanda s-a opus ferm intrarii celor doua state in 2011 in spatiul european de libera circulatie. "Exista un fel de 'pozitie logica' din partea guvernului olandez: 'nu ii vrem pe romani si bulgari in spatiul Schengen si nu vrem sa ne deschidem piata fortei de munca, pentru ca, pe de o parte, si cred ca aceasta va fi justificarea Olandei, ne temem de perturbari pe piata fortei de munca din cauza crizei, si, pe alta parte, trebuie sa le oferim asigurari cetatenilor nostri ca suntem duri in ceea ce priveste chestiunile de migratie'", a mai explicat expertul EPC

#piata muncii Europa, #restrictie piata muncii, #restrictii muncitori romania bulgaria , #Locuri munca in strainatate